10 dolog, ami a gyerekkorból kihat a felnőttkorra is

szülő gyerekkor felnőtt gyereknevelés gyerek sikeresség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki gyerekként lázadó típus volt, felnőttként több pénzt keres. A Developmental Psychology című lapban közzétett tanulmányból kiderült, hogy Bill Gates is eléggé renitens gyerek volt, ma pedig ő a világ egyik leggazdagabb embere. A lázadó típusok általában bátrabban kockáztatnak, és nem elégednek meg olyan dolgokkal, ami nem hoz hasznot számukra.

Akivel nem volt gond az oviban, jobb álláshoz fog jutni.

Egy húsz éven át tartó vizsgálat során a kutatók arra jutottak, hogy azok a gyerekek, akik nem rendelkeztek a társas készség megfelelő fokával, később nagyobb arányban kerültek börtönbe vagy kezdtek el inni, míg akik jól kijöttek a kortársaikkal, nagyobb valószínűséggel tanultak tovább, és lett 25 éves korukra rendes állásuk.

Akivel nem volt gond az oviban, jobb álláshoz fog jutni Forrás: Thinkstock

Azok a lányok, akiket dolgozó anya nevel fel, gyakran lesznek főnökök.

A Harvard Üzleti Iskola kutatása szerint a dolgozó nők lányai felnőttként 23 százalékkal többet keresnek, mint azok, akiknek otthon van az anyukájuk, a dolgozó anyukák fiai pedig felnőttként hetente 7,5 órával több házimunkát végeznek.

A túlságosan „nagymenők” felnőttként is zűrösek lesznek.

Egy kis tinédzserkori lázadás jót tesz a későbbiekre nézve, de ha valaki túl menő próbál lenni, ezért középiskolásként már dohányzik, iszik, szexel és folyton bulizik, az felnőttként könnyen szenvedélybeteggé válhat.

Akit gyerekként bántalmaztak, nehéz felnőttkor elé néz.

A gyerekkorban elszenvedett szexuális, fizikai vagy érzelmi bántalmazás felnőttkorban is számos problémát fog okozni, az ilyen gyerekek gyakran memóriaproblémákkal küzdenek, és képtelenek az érzelmeiket kontrollálni. A Harvard Egyetem vizsgálata szerint emellett a bántalmazott gyerekek gyakrabban híznak el, mint azok, akiket nem bántottak sosem.

Akit gyerekként bántalmaztak, nehéz felnőttkor elé néz Forrás: Thinkstock

A szegény gyerekeknek rosszabb memóriájuk lesz felnőttként.

Az Oregon Egyetem vizsgálata szerint az alacsony jövedelmű családokban élő gyerekek felnőttként rosszabb emlékezőtehetséggel rendelkeznek, és nem tudnak egyszerre több dologgal foglalkozni.

A gyerekkori önfegyelem a sikeres felnőttkor kulcsa.

Roy Baumeister, a Florida Állami Egyetem professzora arról számolt be, hogy az önbizalomnál fontosabb az önfegyelem, mert utóbbi vezetheti sikerre a gyerekeket később, a felnőttkorukban.

Az elszántság és a kitartás mindennél fontosabb.

Ez segít az iskolai előmenetelben, így később a munka világában is.

A házimunka hasznos.

Egy Harvardon készült kutatás szerint azok, akik gyerekkorukban kivették a részüket a házimunkából, felnőttként empatikusabbak és függetlenebbek azoknál a kortársaiknál, akik soha nem vitték ki a szemetet és nem mosogattak el.

A gyerekkorban végzett házimunka felnőttkorban függetlenebbé tesz Forrás: Thinkstock

A gyes fontossága.

Egy német tanulmány kimutatta, hogy a gyes sokat számít a gyerekek jövője szempontjából, ahol ugyanis az anyukák gyesen voltak, ott a gyerekek felnőttként sikeresebbek voltak, magasabb volt az IQ-juk, és többet kerestek.

A túlzásba vitt tévénézés gátlásossá tesz.

Vizsgálatok rávilágítottak, hogy amelyik gyerek túl sok időt tölt a tévé előtt, az kevesebbet beszélget a szüleivel, így nincs lehetősége megtanulni a kommunikáció alapjait, és később gátlásosabbá válik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.