Kiderült, mikor a legideálisabb egy nőnek gyermeket vállalni

Forrás: Shutterstock -
anyaság gyermekvállalás kor család gyermek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb nőt foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon mikor a legideálisabb gyermeket vállalnia, mind biológiai, mind pedig egzisztenciális szempontból. Egy biztos: több tényezőt meg kell fontolni.

A womenshealthmag.com írt egy cikket a gyermekvállalás témájában, mégpedig arról, hogy mely életkorban a legideálisabb szülnie a nőknek. A cikket a Szeretlek Magyarország szemlézte. A National Institues of Health szerint a termékenység 32 éves korunkban kezd el csökkenni, majd ez a folyamat 37 évesen felerősödik - írják.

A testünk biológiai értelemben kamaszkorban a legideálisabb a gyermekvállalásra, ám ekkor még nem tanácsos gyermeket vállalni egyéb okokból, hiszen a tinédzserek még nem elég érettek a felelősségvállaláshoz.

A legtöbb nő tágondolja, mely életkor a legalkalmasabb a gyerekvállalásra Forrás: Shutterstock

A késő harmincas években azonban nagyobb az esély arra, hogy Down-szindrómás utód születik. Míg a betegség valószínűsége a húszas éveinkben 1 az 525-höz, negyven környékén már 1 a 65-höz. A 35 feletti nőknél pedig nagyobb a halvaszületés, a terhességi cukorbetegség és a koraszülöttség esélye is.

A nők nagyjából 50 éves korukig képesek gyermeket a világra hozni. Szükségesek a rendszeres szűrővizsgálatok és konzultációk ahhoz, hogy valaki egészséges babát szüljön.

Ám nem látunk tisztán, ha csak a lehetséges veszélyeket soroljuk fel. Le kell szögezni azt is, hogy minél idősebb egy nő, feltehetően annál biztosabb egzisztenciával rendelkezik, és annál felelősségteljesebb döntéseket tud hozni. Ám az is biztos, hogy a biológiai tényeket nem lehet megmásítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.