bélflóra rost folyadékbevitel élelmiszer probiotikum étel haspuffadás tipp teltségérzet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ünnepi eszem-iszomban bizony előfordul, hogy egy-egy kiadós ebéd vagy vacsora után kellemetlen teltségérzetet tapasztalunk. Mindenkinél változó, hogy melyik élelmiszerre hogyan reagál a szervezete, ám néhány bevált módszerrel sokat tehetünk a haspuffadás ellen.

1. Fogyassz több probiotikumot!

Az egészséges bélflóra legjobb barátai és a haspuffadás ellenségei a probiotikumok, amelyek segítenek a nehezen emészthető élelmiszerek lebontásában. A legjobb, ha minden nap eszel valamilyen probiotikumban gazdag ételt – kattints ide néhány ínycsiklandó receptötletért!

Forrás: Thinkstock

2. Egyél friss ételeket!

A könnyebb és gyorsabb emésztés érdekében próbáld meg minél frissebb alapanyagokból elkészíteni az ételeidet. A Life.hu korábban ITT mutatott néhány tippet a kiegyensúlyozott étkezéshez.

3. Hanyagold a feldolgozott élelmiszereket!

A pékáruk, a tészták, a sütemények és minden előre csomagolt étel tele van fölösleges cukorral és finomított szénhidráttal, amelyek a puffadás első számú okai.

4. Fogyassz rostban gazdag élelmiszereket!

A zabkása, a lenmag, az érett gyümölcsök és a saláták – csupa olyan szuperétel, amely tele van jótékony rostokkal. Hogy a haspuffadás megelőzésén túl miért érdemes még beépítened őket az étrendedbe, arról ide kattintva olvashatsz.

5. Hüvelyeseket csak áztatva!

Tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ám sem a bab, sem pedig a lencse nem tartozik a könnyen emészthető ételek közé. Fogyasztásuk előtt érdemes őket egy teljes napra beáztatni, így biztosan elkerülheted puffasztó hatásukat.

Forrás: Thinkstock

6. Pihenj!

Stressz hatására csökken a bélben található jótékony baktériumok száma. Az elegendő alváson túl érdemes időt szánnod a relaxációs gyakorlatokra is – a Life.hu korábban ITT mutatott néhány bevált módszert.

7. Fogyassz több folyadékot!

Ne szorítkozz csupán az ásványvízre vagy a teára: jöhetnek a levesek, a raguk, a gyümölcsök és a zöldségek is.

Nagy baj lehet, ha nem iszol eleget

Gondoltad volna, hogy a rossz hangulat a kiszáradás egyik jele is lehet? A Life.hu ITT mutatta meg, mely esetekben kell fokozottan figyelned a folyadékbevitelre.
Kisdumások: emésztéshttp://www.life.hu/kisdumasok/20141126-katz-david-az-emesztesrol-faggatta-a-kisdumasok-gyerekeit.htmlMit jelent az, hogy emésztés? Mi történik ilyenkor a pocakunkban? Mi lesz azzal az étellel, amire nincs szüksége a szervezetünknek? Ki hányszor rág meg egy falatot és miért is fontos ez? Katz Dávid ezúttal az emésztésről faggatta a Kisdumásokat.Kisdumások--"Mégiscsak egy prosti vagyok" - Így lesz valaki szende diáklányból szajhahttp://www.life.hu/intim/20120515-diaklany-vagy-prosti-foiskolarol-a-szexiparba-18.htmlNincs pontos adat arra, hogy hazánkban hány egyetemista vagy főiskolás lány vállal gyorséttermi állás vagy bébiszitteri feladatok helyett szexmunkát. A felmérések azért pontatlanok, mert a testüket áruba bocsátó hallgatók előbb-utóbb ki szeretnének szállni a szexiparból úgy, hogy korábbi pénzkereseti forrásuk titokban marad.IntimOrigoÍgy segítik a gyógynövények az emésztésthttp://www.life.hu/kisdumasok/20141219-emesztest-segito-gyogynovenyek.htmlA gyógynövények jó megoldást jelenthetnek emésztési problémáink enyhítésére. KisdumásokOrigoA fogyás elhanyagolt kulcsa: csodadiéták helyett serkentsd az emésztésed!http://www.life.hu/ez-zsir/20150324-hasznos-tippek-az-emesztorendszerunk-helyreallitasaert.htmlMegfelelő emésztés nélkül nincs sikeres fogyókúra, ezt pedig nem árt észben tartani. Keveset eszel, de mégsem tudod ledobni a pluszkilókat? Gondold át újra, hol lehet a hiba - törekedj arra, hogy az emésztésed megfelelő legyen. Íme néhány hasznos tipp, amik segíthetnek!Ez Zsír!--Planking, a hasizomgyakorlatok adu ásza - tanuld meg helyesen végrehajtani!http://www.life.hu/ez-zsir/20150227-crosstrening-edzes-balogh-zsolt-crosstrening-oktatoval-planking-es-variacioi.htmlTélen-nyáron divat a kockás, edzett hasizom. Most igen népszerű a planking nevű gyakorlat, ami tényleg nagyon hatásos, ám fontos, hogy helyesen végezd. Balogh Zsolt crosstréning-oktatóval megmutatjuk, hogyan is kell tökéletesen végrehajtani, és hogy hogyan teheted még nehezebbé a gyakorlatot. Ez Zsír!--Így segítik a gyógynövények az emésztésthttp://www.life.hu/kisdumasok/20141219-emesztest-segito-gyogynovenyek.htmlA gyógynövények jó megoldást jelenthetnek emésztési problémáink enyhítésére. KisdumásokOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.