szájhigiénia fogápolás fogmosás fogzománc dentin fogerózió fog
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Journal of Public Health Dentistry szaklapban megjelent friss tanulmány szerint a fogerózió súlyossága tekintetében az üdítőitalok számítanak a legjelentősebb tényezőnek.

A fogerózió a fogzománc kopásával, károsodásával járó betegség, amelyet a savak, savas ételek fogyasztása okoz. A fogzománc kopása fájdalom kialakulásához vezethet, ez különösen meleg vagy hideg ételek fogyasztásakor jelentkezhet, mivel szabaddá válik az érzékeny fogdentin felülete.

Forrás: Thinkstock

A fogat borító zománcréteg a savas ételek fogyasztásakor felpuhul, és elveszíti ásványianyag-tartalmát. Ezt a savasságot azonban a nyál közömbösíti, lassan helyreállítva a természetes egyensúlyt a szájüregben. Ha azonban nem adnak elég időt a szájüregnek az regenerálódásra, mert túl gyakorivá válnak a savas támadások, a fog felszíne lekopik.

Ijesztően tökéletes fogsorok: Sztárok furcsa mosollyal:

A hollywoodi sztárok egyik közös ismertetőjele a tökéletes, vakítóan fehér fogsor. A ragyogó sztármosolyok annyira hasonlítanak egymásra, hogy joggal feltételezhetjük, szó sincs genetikáról. A gyönyörű fogakról a fogorvosok sokkal inkább tehetnek, mint a szülők. Viszont nem egyszer előfordul az is, hogy a tökéletesítés túl jól sikerül, az eredménynek pedig nem sok köze van a természeteshez.

Minden 5,5-nél alacsonyabb pH-értékű élelmiszer károsítja a fogakat. A diétás és a hagyományos üdítőitalok, a szénsavas italok, az ízesített ásványvizek, a sportitalok, a gyümölcsök és a gyümölcslevek mind-mind közismerten károsak a fogakra – túlságosan gyakori fogyasztás esetén.

Az új kutatás kimutatta, hogy a felnőttek jelentős hányadának fogai mutatnak valamilyen mértékű eróziót. A legsúlyosabb a helyzet azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak cukrozott üdítőitalokat és gyümölcsleveket. A fogzománc kopása azoknál a legcsekélyebb, akik jobban kedvelik a tejet, mint az üdítőket és a gyümölcsleveket.

Forrás: Thinkstock

A kutatásból az is kiderült, hogy a férfiak esetében kétszer magasabb a fogerózió kockázata, mint a nőknél, és a fogerózió az életkor előrehaladásával egyre súlyosabbá vált a vizsgált résztvevők körében.

Dr. Nigel Carter, a British Dental Health Foundation igazgatója a kutatáshoz kapcsolódóan arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a gyümölcslé tápláló ital, a benne lévő nagy mennyiségű cukor és sav súlyos fogkárosodáshoz vezethet, ha naponta gyakran fogyasztják.

Így ápold a fogaidat: A szájápolás több, mint fogmosás

Gyors fogmosás, néha egy kis szájvíz, nagy ritkán fogselyem, és évente rettegve felkeresed a fogorvosodat, az újabb lyukas fogaktól félve. Ahhoz azonban, hogy a fogaid erősek, egészségesek és vakítóan fehérek legyenek, ennél alaposabb ápolásra van szükséged. Íme a tippjeink.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.