Tegyél jót a tüdődnek! Így vigyázhatsz az egészségére

sportolás tüdő tüdő2016 egészség gyógynövények mozgás dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahhoz, hogy a tüdő el tudja látni feladatát, vagyis értékes oxigénnel lássa el szervezetünket, nélkülözhetetlen zavartalan működése és egészsége. Mindezért te is sokat tehetsz! Gondoskodj róla tippjeink segítségével.

Rakd le a cigarettát!

Nem véletlenül sulykolják a szakemberek, hogy a dohányzás betegségeket okoz, és buzdítanak a cigaretta letételére. Azok, akik rendszeresen rágyújtanak,

körülbelül 40 rákkeltő anyagot juttatnak a szervezetükbe,

növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, valamint a tüdőrák kialakulásának valószínűségét is. A dohányzás abbahagyása után 24 órával már tisztulni kezd a tüdő, kapacitása az ezt követő három hónap után javul.

Forrás: Thinkstock

Ezek a hatások várnak rád, ha leteszed a cigit

Elgondolkoztál már azon, milyen hatással van a dohányzás például a hajadra, a bőrödre, a fogaidra? Ha leteszed a bagót, egyes elváltozások viszonylag hamar helyreállnak, eltűnnek. Íme néhány meggyőző példa arra, amiért megéri tisztán élni: kattints ide!

Járj sóbarlangba!

A népi gyógyászatban ismert a sós levegő jótékony hatása. Nem csupán a bőrre gyakorol kedvező hatást, hanem a tüdő egészségére is, ráadásul csökkenti és enyhíti a légúti megbetegedéseket is.

A titok a só erejében rejlik:

ez a természetes antihisztamin tisztítja a tüdőt, a hörgőket, segít a slejm felszakításában, és lágyítja a tüdő nyálkáját. A rendszeres sóterápia erősíti az immunrendszert, így ellenállóbbá válhatsz a betegségekkel szemben.

Forrás: Dreamstime

Vissza a természethez

Nem feltétlenül kell drága étrend-kiegészítőkkel tömnöd magad ahhoz, hogy segíthesd a szervezeted, vele együtt pedig a tüdőd működését. A népi gyógyászatban számos olyan gyógynövény ismert, amelyek rendszeres alkalmazásával megőrizheted az egészséged. Ilyen például az édesgyökér, amely nyugtat, segít a nyálkahártya fellazításában, tisztít, és csökkenti a gyulladást.

A koalák eledeleként számon tartott eukaliptusz aromája enyhíti a légúti fertőzés tüneteit, köptető hatású, és támogatja az immunrendszer működését. Hasonlóan jó hatással van még a tüdő és a légutak egészségére az orvosi zsálya, a kakukkfű és az ökörfarkkóró.

Orvosi zsálya Forrás: Thinkstock

A mozgás ereje

Az egészséges életmód elengedhetetlen feltétele a helyes táplálkozás és a rendszeres sportolás. Mindezeket nem csupán az izmaid, hanem a tüdőd is meghálálja.

Mozgás közben a terhelés hatására emelkedik a légzésszám és a tüdő hajszálereiben keringő vérmennyiség,

hosszú távon pedig a tüdő légzőfelülete növekszik, aminek egyenes következménye a tüdő maximális légzési térfogata, a vitálkapacitás növekedése.

Forrás: Thinkstock

Nem mindegy, hol sportolsz

A városok levegőjét még sétatempóban sem túl egészséges beszívni. De akkor vajon hol sportolj, hogy ne árts magadnak többet a mozgással, mint amennyit használsz? A Life.hu cikkéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.