Kávé vagy tea? Az egészséged szempontjából nem mindegy

Forrás: Thinkstock -
szívderítő szív- és érrendszeri betegségek tea megbetegedés kávé kalcium
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint a mértékletes, ám rendszeres teafogyasztás lassíthatja a kalcium lerakódását a koszorúérben, ezzel együtt pedig csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. De vajon mi a helyzet a kávéval?

Több mint 6500 ember bevonásával készült el a tea és a kávé szív- és érrendszerre gyakorolt hatását vizsgáló kutatás.

Forrás: Thinkstock

Az eredmények szerint a rendszeres teaivók körében ritkább esetben fordult elő a szívkoszorúérben a kalciumlerakódás, ráadásul a folyamat előrehaladása is lassabb volt, és a szív- és érrendszeri események is ritkábbak voltak.

Ezzel szemben a kávé a vizsgálat szerint semleges hatású volt e téren.

A kockázat csökkenése tehát csak a teára volt jellemző, a kutatók szerint elsősorban azért, mert ez az ital rengeteg antioxidáns hatású vegyületet, többek közt flavonoidokat tartalmaz.

További érdekességekért kattints a Szívderítő.hu oldalára!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.