Nem megy a tanulás? Módszerek, amelyekkel hatékonyabbá teheted

iskola hatékonyság diák tanulás vizsgaidőszak egyetem módszerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vizsgaidőszak és a félév végi hajrá előtt sokak számára ismét aktuálissá válik a hatékony tanulás kérdése a jobb jegyek érdekében. Most összegyűjtöttünk néhányat, amelyekkel biztosan sikerrel veheted az iskolai megmérettetéseket! 

Legyen egy tanulási terved!

Az órákra való ellátogatás csak a kezdete a tanulásnak. Tedd a napi rutinod részévé a tanulást ugyanúgy, ahogy az evést és az alvást, és tartsd be! Hogy mennyi időt fordítasz rá, az egyéni dolog, illetve a tárgy nehézségétől is nagyban függ.

Tanulj mindig ugyanott!

Ha a koncentráció problémát jelent, akkor sokat segíthet a tanuláshoz megfelelő környezet kialakítása. Az asztalt tedd egy csendes, zavaró tényezőktől mentes helyre, és lehetőleg ne váltogasd a helyét túl gyakran: sokkal jobban tudsz figyelni, ha napról napra mindig ugyanoda ülsz vissza tanulni. Gondolj csak bele: ugyanabba a fotelbe ülsz, ha tévét készülsz nézni, és ugyanarra a székre ülsz le, amikor enni akarsz. Ugyanígy működik a tanulósaroknál is: ennek kialakításához tippeket ide kattintva találhatsz.

Mindig ugyanoda ülj vissza tanulni! Forrás: Thinkstock

Szerelkezz fel mindennel, amire szükséged lehet!

Szerezz be minden olyan tárgyat és egyéb dolgot, amelyre szükséged lehet a tanulás során. Ilyenek lehetnek például a tollak, ceruzák, radírok, gemkapcsok, tűzőgépek, kihúzófilcek, szótárak, nassolnivalók és az italok is. Így még azokat az üres járatokat a konyhába is megspórolhatod, amelyekkel kizökkentheted magad a tanulásból. Ugyanez igaz a telefonokra is: hagyd, hogy dolgozzon az az üzenetrögzítő!

Tanulj tinó, ökör lesz belőled? Világsztárok érettségi nélkül

Lehet, hogy nem tudnák megmondani, mi a kapcsolat az exponenciális és a logaritmusfüggvények között, sőt legtöbbjük valószínűleg egy Edgar Allen Poe-verset sem tudna elemezni. De nincs is rá szükségük. Helyette milliókat keresnek, és az egész világ a lábaik előtt hever. Kattints ide azokért a sztárokért, akik a tanulás helyett a karriert választották.

Ne másoktól várd, hogy tanulásra buzdítsanak!

El tudod képzelni azt, hogy egy sportoló arra vár, hogy más mondja meg neki, hogy edzésre kell járnia a felkészüléséhez? Persze, hogy nem. Egy sportoló minden egyes nap elmegy edzeni, még akkor is, ha éppen nincs hozzá kedve. Ugyanez igaz a tanulás esetében is: mindennap gyakorolni kell ahhoz, hogy sikerrel vedd a vizsgákat.

Mindennap gyakorolni kell ahhoz, hogy sikerrel vedd a vizsgákat Forrás: Thinkstock

Tarts rendet magad körül!

Kutatók szerint feltétlenül összefüggés lehet a jobb osztályzatok és a rendezettség között. Rendszerezd a tanulnivalót akár a laptopodon is, illetve vezess egy naptárat, ahová az összes fontos feladat kerüljön be! Mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy jól gazdálkodj az időddel, és sikerrel vedd az akadályokat.

Használd a kártyákat!

Régi és bevált módszer lehet a hatékony tanulásban az úgynevezett kártyázás. Vágj ki papírból egyforma lapokat, amelyek egyik felére vésd rá a definíciót, a másik oldalára pedig a hozzá tartozó magyarázatot. Hordd őket magadnál mindig, és használd őket akkor, ha épp nincs semmi dolgod: sorban állás, várakozás vagy épp utazás közben. El fogsz ámulni, milyen gyorsan el tudod így sajátítani a tananyagot!

Készíts jó jegyzeteket!

Tanulj meg jó jegyzeteket írni arról a tananyagról, amit éppen olvasol. Így a vizsga előtti napon elegendő csak átfutni őket, hogy visszaidézd azt a több száz oldalt, amin korábban már átrágtad magad.

Tanulj meg jó jegyzeteket írni! Forrás: Thinkstock

Elúszol a feladatokkal? Oszd be jól az idődet!

A felmérések szerint a legtöbb ember időhiányban szenved, és több feladata van, mint amennyi belefér a munkaidejébe. Az alábbiakban olyan tanácsokat olvashatsz, amelyek segítenek az idő jobb beosztásában és a feladatok elvégzésében. A tanácsok elsősorban a munka elkezdésére, a munkafolyamat szervezésére és a kitartásra vonatkoznak. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Memorizálj!

Gondolj arra, hogy hogyan tanultad meg annak idején az ábécét. Valószínűleg hangosan ismételgetted, ami egyébként egy bevált módja lehet a tananyag bevésésének. Számos más technika is létezik arra, hogyan memorizálj: felolvashatod, meghallgathatod, leírhatod vagy meg is érintheted. Egy pszichológiai vizsgálatban a diákok a memorizálási módszerekkel négyszer annyi tananyagot memorizáltak ilyen módon, mint az ezt nem alkalmazó kontrollcsoport.

Nézd át gyakran a tananyagot!

Az a diák, aki nem ismétel, akár a 80%-át is elfelejtheti annak, amit korábban sikerült megtanulnia. Tehát minél többször nézed át az anyagot, annál biztosabb lehetsz abban, hogy rögzülni fog. Mindennek kellemes mellékhatása lehet, hogy csökkenhet a vizsgák előtti izgulás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.