Kezdődik az iskola – íme, a legpraktikusabb tanulósarkok

szoba iskola ergonómia tanuló íróasztal szék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akár elsőbe megy a gyerek, akár már gimnazista, mindenkinek szüksége van egy praktikus tanulósarokra ahhoz, hogy megfelelő körülmények között tanulhasson egész évben.

Természetesen a szoba sajátosságai nagyban befolyásolják a berendezési tárgyak, bútorok kiválasztását – ha kisebb a helyiség, vagy sokszor jönnek vendégek, érdemes szekrénybe épített tanulósarkot választani, hogy alkalomadtán könnyen elrejthessük az íróasztalunkat és a rajta illetve körülötte lévő papírhalmazokat. Ha két gyerek osztozik egy szobán, jó választás lehet olyan, szekrénnyel egybeépített íróasztalt választani, ami a térelválasztó funkciót is betöltheti.

/1408/Ikea201481814256

Előfordulhat az is, hogy a lépcsőfeljáró alá kényszerülünk helyezni a tanulósarkot, ez esetben olyan bútorokat és kiegészítőket válasszunk, amik könnyedén elférnek itt is. Ez esetben különösen nagy gonddal válasszunk fényforrást, hiszen a lépcsőfeljáró alatt - ablak hiányában - általában kevés fény jut a munkafelületre. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy mekkora gyereknek választunk bútorokat – a kisebbeket a színek és a játékos formák inspirálhatják, míg a tinédzserek már sokkal felnőttesebb, letisztultabb látványban gondolkoznak.

A tanulóhely kialakításnál az alábbi szempontokat vegyük figyelembe:

1. Nyugodt, rendezett helyre van szükség, ahol nem vonja el a gyerek figyelmét például a tévé vagy a hangoskodó testvér.

2. El kell különíteni a játékoktól, játszó helytől (de ettől még lehet a gyerekszobában).

3. Figyeljünk a természetes fény érkezési irányára (jobbkezeseknek balról, balkezeseknek jobbról).

4. Álljon rendelkezésre konnektor-csatlakozás villanylámpához.

5. Legyen hely arra, hogy kényelmesen a gyerek mellé üljünk, tehát elférjen két szék is..

/1408/Press201481814454

Ezekre is figyelj oda!

Ha íróasztalmustrára indulunk, feltétlenül vigyük magunkkal azt is, akinek a bútort vásároljuk, vagy mérjük le a szükséges ülőmagasságot és asztallap-magasságot otthon, hiszen nem minden testmagassághoz és testalkathoz alkalmas minden kereskedelemben kapható íróasztal, szék. Az íróasztal-választást mindenképpen előzze meg a szék kiválasztása. Ha ez megvan, vagy az üzletben kinéztünk egyet, akkor ellenőrizzük, hogy beállítható-e oly módon, hogy ülő helyzetben a talpak a talajon feküdjenek, a lábszár függőlegesen, a combok pedig vízszintesen álljanak. Az úgynevezett ergonomikus székek már megfelelnek minden követelménynek.

/1408/Prakt2014818141745

Ha a szék megvan, és be van állítva, akkor tudjuk az asztallap magasságát meghatározni. Ez már egyszerű, a széken ülve egyenes derékkal az alkarok kényelmesen legyenek megtámasztva az asztallapon. Az ideális asztal lapja dönthető, hogy a különféle tevékenységekhez beállítható legyen a dőlésszög.

A Life.hu tippje

Érdemes olyan széket és asztalt választani, amelyek állíthatók, így a gyerek növekedésének megfelelően mindig a kívánt magasságot állíthatjuk be.
Gyerekszoba helyett szórakozóhelyhttp://www.life.hu/csalad/20131120-ha-tele-van-a-gyerekszoba-elektronikai-eszkozokkel-rosszul-alszik-majd-a-gyerek.htmlEgy friss kutatás szerint jobban teszed, ha száműzöd a gyerekszobából az elektronikai eszközöket – a tévét, a számítógépet és a mobiltelefonokat -, mivel ezek szorongást és alvászavart okozhatnak, ami aztán a gyerekek iskolai teljesítményre is negatív hatással lehet.CsaládAz előszoba a lakás névjegye – így dobd fel!http://www.life.hu/csalad/20140314-az-eloszoba-a-lakas-nevjegye-igy-dobd-fel.htmlSokszor elhanyagoljuk, pedig ez az első benyomása az otthonunkról annak, aki átlépi a küszöböt. Az előszoba jelentőségéről sokan megfeledkeznek, pedig néhány mozdulattal akár a lakás büszkeségévé is tehetjük. Íme, néhány ötlet.Család--Hálószoba ötvenezer forint alatthttp://www.life.hu/csalad/20140425-haloszoba-felujitas-otvenezer-forint-alatt.htmlHa nincs lehetőséged az egész hálószobát újratervezni, akkor is feldobhatod néhány olcsó, de látványos elemmel!Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.