Lesch-Nyhan-szindróma - 11 évesen harcol egy ritka betegséggel ez a kisfiú

Forrás: Northfoto -
Lesch-Nyhan-szindróma beteg gyerek beteg gyermek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 11 éves Davey Wicklund naponta indul csatába a szörnyű betegsége ellen. A Washington államban élő kisfiú egy igen ritka örökletes betegségben szenved, amely befolyásolja az izmainak működését.

A Lesch-Nyhan-szindróma az X kromoszómához köthető öröklődő betegség, melyre egyelőre nincsen gyógymód. A tudomány jelenlegi állása szerint az ebben a kórban szenvedő emberek, legfeljebb 40 éves korukig élnek, és az esetek túlnyomó részében végig tolókocsihoz vannak kötve. A betegség - az öröklésmód miatt - szinte csak fiúkat érint, de nők is lehetnek a hibás gén hordozói. A szindrómában szenvedő babák a születésükkor még teljesen egészségesnek tűnnek, bár fejméretük kisebb lehet a normálistól, de ez sem akkora eltérés, ami miatt azonnal gyanakodni kellene a szindrómára.

Davey Wicklund, Lesch-Nyhan-szindrómaás kisfiú Forrás: Northfoto

A betegség első jele, általában a 3-4 hónappal a születésük után jelentkezik, ekkora marad el a motoros fejlődés a normálistól, vagyis

a baba nem tanul meg átfordulni, később pedig felülni, mászni...

Ezek mellett az idegrendszer is sérül, a reflexek pedig fokozottakká válnak.

"Davey esetében alapvetően rengeteg olyan esetről beszélünk, amikor árt magának. Csak extrém, szélsőséges esetekről tudok beszámolni. Davey nem tud állni, járni, és régóta gond van a fejmozgásával is" - mondta a kisfiú édesanyja, Jaren.

"Davey nem tud állni, járni, és régóta gond van a fejmozgásával is" Forrás: Northfoto

A szülőknek naponta meg kell tenniük különböző speciális óvintézkedéseket, hogy Davey ne ártson magának, beleértve a karjára erősített fogantyúkat és egy kenguru alakjára hasonlító "zsákot", amely segítségével a lábait tartják kordában. De

gumik segítségével védik ki azt is, hogy megharapja az ajkát, vagy a nyelvét.

Szakértők szerint a Davey viselkedéséhez hasonló öncsonkító magatartás, minimálisan javítható úgynevezett viselkedésterápiával.

A szülőknek naponta meg kell tenniük különböző speciális óvintézkedéseket, hogy Davey ne ártson magának Forrás: Northfoto

A Lesch-Nyhan-szindrómában szenvedők többsége az izom folyamatos görcsös merevsége miatt képtelenek járni, életük végéig tolókocsihoz kötve élnek. Olyan melléktünetekre is figyelni kell, mint a köszvény, illetve a vérszegénység, melyeket gyógyszeresen tudnak kezelni az orvosok, viszont sem a neurológiakárosodás, sem az értelmi visszamaradottság nem fordítható vissza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.