Michael J. Fox parkinson-kór
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Április 11. a Parkinson-kór világnapja. Sok híresség is szenved ettől az egyelőre még gyógyíthatatlan betegségtől.

A Parkinson-kór (reszkető bénulás) az Alzheimer-kórhoz hasonlóan lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri betegség. Az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, viszont kezelhető. A Parkinson-kór oka a gyomor-bélrendszerben rejlik, és a betegség a bolygóidegen keresztül jut el az agyba.

Michael J. Fox színésznél 1991-ben diagnosztizáltak a betegséget, amikor alig volt 30 éves. J. Fox optimistán nézett szembe a betegséggel, pedig az orvosok alig jósoltak neki 10 évet. Ráadásul bár azt tanácsoltak neki, hogy hagyjon fel a forgatással, ő továbbra is dolgozott. Hét évvel később beszélt először a Parkinson-kórról. 1998-at írtunk, amikor átesett egy műtéten, így enyhültek rajta a betegség tünetei. Ezután saját alapítványt indított, majd egy ideig nem vállalt több felkérést. Könyvet írt, és két évvel ezelőtt visszatért egy 22 részes tévésorozatban, melyet a saját élete inspirált. Jelenlegi hírek szerint sokat romlott a színész állapota.

Michael J. Fox Forrás: AFP/2016 Getty Images/Daniel Boczarski

Neil Diamond idén januárban jelentette be, hogy visszavonul, mert az orvosok Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála. „Nagyon fáj, és csalódott vagyok, hogy így kellett döntenem, de befejezem. Nagyon megtisztelő, hogy 50 éven keresztül szórakoztathattam a közönséget a dalaimmal, az előadásommal" – írta oldalán a zenész, akinek pontos állapotáról nem lehet többet tudni.

Neil Diamond Forrás: Gett Images/WireImage/Michael Kovac

Bob Hoskins Golden Globe-díjas színész 69 éves volt, amikor 2012-ben Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála. Ekkor jelentette be, hogy végleg visszavonul. Közleményében több ember támogatását megköszönte, és kiemelte, hogy hátralévő idejét a családjával szeretné tölteni. A színész állapota rohamosan romlott, és 71 éves korában, tüdőgyulladás következtében hunyt el.

Bob Hoskins Forrás: AFP

Salvador Dali Parkinson-kórtól és szívelégtelenségtől szenvedett. Kutatók három évvel ezelőtt azt állították, hogy a Parkinson- és az Alzheimer-kór már előre kimutatható a festők ecsetvonásainak elemzésével. Minderre Salvador Dali munkáiból következtettek, aki köztudattan Parkinson-kórban szenvedett. Miután jelentkeztek rajta a kór tünetei, többször kísérelt meg öngyilkosságot.

Salvador Dalí Forrás: AFP

Johnny Cash countryénekes 1997-ben hozta nyilvánosságra a betegségét. Mindez nem gátolta abban, hogy karrierje új lendületet vegyen, egészen 2003-ban bekövetkezett haláláig.

Country legend Forrás: AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.