Oltóanyagot fejlesztettek ki kutatók a macskaszőr-allergiára

Forrás: Shutterstock -
oltóanyag allergia macskaszőr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jó hír a macskaszőrre allergiások számára: hatékony oltóanyagot fejlesztettek ki a kutatók.

Macskaszőr-allergia elleni oltóanyagot fejlesztettek ki svájci kutatók. Az anyagot azonban nem az embereknek, hanem az állatoknak kell beadni – számolt be róla az MTI.

A macskák egy bizonyos allergén elleni oltóanyagot kapnak – mondta el Martin Bachmann immunológus, a Zürichi Egyetem munkatársa. Az állat allergénjét ekkor megkötik az antitestek.

Az embereknél jelentkező macskaszőr-allergia oka a macska egyik endogén proteinje, nem pedig maga a macskaszőr. A protein megtalálható a háziállat nyálában, onnan kerül a szőrre, amikor az állat „mosakszik”.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

A hatóanyagot 70 állaton tesztelték, hatására az allergiás tünetek csökkentek az érintett embereknél. A gazdik emellett többször is simogatták a cicájukat.

Az állatok számára semmilyen negatív mellékhatással nem járt az oltás, amely legkésőbb három év múlva kerülhet forgalomba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.