Házi kedvenceinkre számos veszély leselkedik, ezek közül az egyik legfontosabb a kertekben és erdőkben is megtalálható kullancs.

 

Thinkstock

Magyarországon két  fajta kullanccsal találkozhatunk, ezek közül a leggyakoribb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus). Kifejlett példányai akár szabad szemmel is láthatók, néhány milliméter nagyságúak, de vérrel teleszívott állapotban akár a babszem nagyságú méretet is elérhetik. Jellemzően vörösesbarna színezetű, és tojásdad alakú. Európában a leggyakoribb kullancsfaj, mely nemcsak kedvenceinket, hanem bennünket, embereket is előszeretettel csíphet meg.

A másik Magyarországon is megtalálható kullancsfajta, a Dermacentor reticulatus, mely kedveli a füves-bokros, szikes talajú területeket. Kutyán ezért általában a lábvégeken, ujjak között szív vért.

Fejlődési ciklusok

A kullancsoknak fejlődésük során különböző méretű és megjelenési alakjaival találkozhatunk, jellemzően ezek mindegyike vérrel táplálkozik. A nőstény kullancsoknak elsősorban a peterakáshoz van a legnagyobb mennyiségű vérre szükségük. Általában ezeket a példányokat vesszük észre és találjuk meg a háziállataink bundájában is, holott a hímek és a szabad szemmel nem látható fejlődési alakok is jelen lehetnek.

Veszélyes betegségek

A vérszívás folyamán az áldozatba juttatott vírusok, baktériumok és egysejtű paraziták jelentik a legnagyobb veszélyt állatainkra és ránk is, hiszen akár halált okozó betegséget is előidézhetnek.

Állatoknál legjelentősebb betegség a babesiosis, mely súlyos lép-, és veseelváltozásokat okoz kedvenceinknél. A betegség következtében az ebeknél bágyadtság, láz, lépmegnagyobbodás, a vizelet elszíneződése és a nyálkahártya sárgásága tapasztalható. A betegség akár végzetes is lehet a nem megfelelően vagy későn megkezdett gyógykezelés esetén.

Megelőzési lehetőségek

A betegségek elkerülésének legfontosabb tényezője a kullancsok elleni megelőző kezelés folyamatos alkalmazása. Ma már számos korszerű gyógyszer és kezelési módszer ismert. A legelterjedtebb a rácseppentő oldatok (spot on) havi rendszerességgel történő alkalmazása, illetve hatékony lehet a nyakörvvel való védekezés is.

Kullancsok.parazitak.hu