Kate Middleton drasztikus fogyását nem lehetett nem észrevenni, és bár sokan anorexiára vagy szigorú diétára gyanakodtak, Kate folyamatosan tagadott, többnyire az esküvői izgalmakra fogta, hogy hirtelen leperegtek róla a kilók. Állítólag azonban Kate fogyása mögött az új sztárfogyókúra, a Dukan-diéta állt, ami azonban akár veszélyes is lehet az egészségre.

Forrás: AFP

Amikor a 177 centi magas Kate Middleton 55 kilóra fogyott, a britek elkezdték a találgatást, vajon mi történhetett az egykor gyönyörű, nőies idomokkal rendelkező fiatal nővel. Voltak, akik anorexiásnak tartották, azonban mára szinte biztosra vehetjük, hogy a fogyása - ahogy ő is fogalmazott - az esküvői terv része volt. Állítólag a hercegnő - anyja példája hatására - a mostanában egyre népszerűbb Dukan-diétával szabadult meg ilyen hamar a kilóitól.


Az új sztárfogyókúrát a francia Pierre Dukan fejlesztette ki több mint 15 év alatt, ami sokak szerint azonban csak az Atkins-diéta egy korszerűsített változata. Ennek ellenére a fogyókúra egyre népszerűbb, olyannyira, hogy már Jennifer Lopez, Gisele Bündchen és Nicole Kidman is esküszik a sikerére.

Sok fehérje, kevés szénhidrát

Az Atkins-diétához hasonlóan ez a módszer is a magas fehérje- és alacsony szénhidrátbevitelen alapul, ami gyors és biztos fogyást eredményez. A diéta 4 lépcsős szakaszokból áll, és úgy épül fel, hogy fokozatos és tartós fogyást lehessen elérni vele. Először a "támadás" fázisán esik át a fogyni vágyó, amely magas proteintartalmú ételekből - sovány húsokból -  van összeállítva, melyekkel gyorsan lehet súlyt veszteni. Az ezután következő második szakaszban már minden második napon engedélyezett valamilyen zöldség bevitele is. Ezt a két szakaszt a kívánt súly eléréséig kell variálni, ami után jöhet a harmadik, könnyebb fázis, ahol már néha, kis mennyiségben a kedvenc ételek is megengedettek. A negyedik szakasz - ami egész életen át tart - bármi engedélyezett a hét 6 napján, persze napi húsz perc mozgással, a hetedik nap azonban csak zsírszegény fehérje fogyasztása ajánlott.Thinkstock

A diéta veszélyes is lehet

Az első probléma az új "csodadiétával", hogy szinte kiiktatja a szénhidrátokat az étrendből. A szénhidrátok pedig a szervezetünk energiaforrásainak az alapját képezik, ezért az ilyen diétát a táplálkozási szakértők nem ajánlják, sőt, a dietetikusok véleménye szerint a napi ötszöri kis mennyiségű összetett szénhidrát - mint például a teljes kiőrlésű gabonafélék - bevitele ajánlott. Ha ugyanis ilyen drasztikusan csökkenti valaki a szénhidrátbevitelét, számíthat rá, hogy erőtlennek, fáradékonynak érzi magát, de a vércukorszint drasztikus lecsökkenése miatt akár el is ájulhat.


A nagy mennyiségű fehérje, jelen esetben a hús bevitele pedig elsősorban a szív- és érrendszer szempontjából nem ajánlott, de ez a nagy mennyiség már a vesét is megterhelheti. A vese ugyanis a fehérjebontással  ilyen esetben fokozottabb működésre kényszerül. Ráadásul a sok hús fogyasztása szorulást, rossz leheletet és szájszárazságot is okozhat.

Egyes szakértők szerint ráadásul a Dukan-diéta azért is veszélyes, mivel a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás kifejezetten tilos, ami miatt a szervezet nem jut megfelelő mennyiségű rosthoz és vitaminhoz. Dr. Bradley Bale, a texasi Grace Klinika Szívegészségügyi Programjának igazgatója szerint  a szív- és az érrendszer szempontjából  inkább a mediterrán étrend lenne a legelőnyösebb, ami éppen ellenkezőleg rengeteg zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz.Íme Kate Middleton mesés menyasszonyi cipőjehttp://www.life.hu/szepulj/szepseghirek/20110502-katalin-hercegno-eskuvoi-cipoje.html Így lépett le Vilmos herceg és Kate Middleton a palotábólhttp://www.life.hu/legytrendi/20110430-vilmos-herceg-es-kate-middleton-helikopterrel-repultek-naszutra.html Ebben a ruhában bulizott Kate Middleton az esküvő utánhttp://www.life.hu/szepulj/20110430-kate-middleton-masodik-menyasszonyi-ruhaja.html Kate Middleton menyasszonyi ruhájahttp://www.life.hu/life/galeria/20110429-kate-middleton-menyasszonyi-ruhaja.html