szexuális úton terjedő betegség kankó gonorrhoea tripper
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Brit orvosok szerint a gonorrhoea kezelésére hagyományosan használt antibiotikumok többé nem hatásosak, ugyanis a szexuálisan átvihető betegség kórokozója egyre nagyobb ellenálló-képességet mutat.



Thinkstock
Thinkstock


Gonorrhoeás betegek mintájából izolált kórokozók laboratóriumi körülmények között csökkent érzékenységet mutattak az eddig használt gyógyszerrel szemben - a rezisztenciát 2005-ben még nem találták, 2009-ben a vizsgált törzsek 10 százaléka, míg 2010-ben már 20 százalék mutatta az ellenálló-képesség jeleit. A betegséget okozó Neisseria gonorrhoeae az évek során számos antibiotikummal, így penicillinnel, tetraciklinekkel, ciprofloxacinnal szembeni rezisztenciára tett szert - most úgy tűnik, még egy antibiotikum felkerült a listára.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezelésre tett ajánlása szerint egy antibiotikumot akkor kell kivenni az első vonalból, amennyiben a kezelés a betegek öt százalékánál hatástalannak bizonyul. Emiatt a szakértők aggodalmaiknak adnak hangot, hogy a lépés egyre sürgősebb a gonorrhoea esetén, azonban jelenleg nem áll igazi alternatíva az orvosok rendelkezésére. Vagyis a legjobb módszer a megelőzés: a biztonságos szex.

A gonorrhoea (tripper, kankó) a clamydia után a második leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.