betegség Vakság ritka jelenség gyerekek arc memória felismerés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rossz arcmemória nem ritka jelenség. A két nővér, Donna Jones és Victoria Wardley azonban egész életében attól szenved, hogy senkit sem képes felismerni - még saját magát sem.

Annak ellenére, hogy látásuk teljesen normális, a két nő az arcvakság szélsőséges formájában szenved. Ez azt jelenti, hogy képtelenek felismerni a saját arcukat a tükörben, nem ismerik fel egymást, amikor találkoznak, nem tudják felidézni házastársuk arcvonásait, és gyermekkorukban meg kellett tanulniuk, hogy szüleiket a ruháikról ismerjék fel.

Az orvosi néven prozopagnóziaként ismert rendellenességet már évtizedek óta jegyzi a szakirodalom, de kórokairól nem sokat tudunk. Úgy tűnik, hogy a brit testvérpárban nem fejlődtek ki azok az agyi mechanizmusok, amelyek az arcvonások feldolgozásához szükségesek, ezért egyszerűen képtelenek megtenni azt, ami mások számára nyilvánvalónak tűnik.

Thinkstock
Thinkstock

A 32 esztendős Victoria nem tudja leírni férje, Matthew arcvonásait. "Egy szemet vagy orrot még ki tudok venni valahogy, de amikor az arc egészét próbálom nézni, egyszerűen nem megy" - mondja. "Olyan, mint egy üres vászon egy ember feje helyén. Odajönnek hozzám olyan emberek, akiket már évek óta ismerek, de amíg nem mutatkoznak be, fogalmam sincs, kik ők."

Betegségét néhány évvel ezelőtt diagnosztizálták véletlenül, amikor orvosa betért abba a kávézóba, ahol dolgozott, és a fiatalasszony nem ismerte fel. 30 éves húga is ekkor jött rá, hogy ugyanebben az örökletes betegségben szenved.

Donna, akinek van egy 14 éves lánya, Rebecca, így nyilatkozott állapotáról: "Mindig azt hittem, hogy nem figyelek oda eléggé, ezért bizonyos fokú megkönnyebbülést éreztem, amikor kiderült, hogy valami bajom van. Még a lányomat is nehezen tudom felismerni a tömegben. Ilyenkor bűntudatot érzek, hiszen tudnom kellene, hogy néz ki a saját lányom, de egyszerűen nem megy."

A lányok gyerekkorukban különféle módszereket találtak ki szüleik felismerésére. "Anya mindig rikító színes ruhákat hordott, apára pedig mindig kézzel kötött pulóvereket adott, így könnyen megismertük őket a tömegben. Ráadásul apának hosszú haja is van" - emlékszik vissza Donna. Ennek ellenére egyszer előfordult, hogy amikor egy kirándulás alkalmával mindenki hasonló szabadidőruhát hordott, a fiatalabb testvér rossz családdal indult haza.

A legnagyobb problémát mégis az jelenti, hogy saját magukat is nehezen ismerik fel. Donnával egyszer előfordult, hogy többször is félreállt a lépcsőházban, hogy elengedjen egy nőt, mire rájött, hogy egy tükör előtt áll. Victoria pedig, amikor pincérnőként dolgozott, rászólt egy útjában álló nőre, miközben az üres poharakat vitte a pulthoz. Hamarosan rádöbbent, hogy a saját tükörképével perlekedik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.