Túlélhető a villámcsapás?

eső betegség vihar tragédia villámcsapás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokakat nem a szerelem ér villámcsapásként, hanem maga az áram fut keresztül a testükön. Ha nem akarunk közéjük tartozni, fontos, hogy betartsuk a megfelelő óvintézkedéseket nagy viharok idején. A Life.hu cikkéből megtudhatod, mire kell odafigyelned.

Bár legtöbbször a heves nyári viharok és zivatarok kísérőjelensége, a 180 km/s sebességgel száguldó villámmal ősszel, de a téli hózivataroknál is találkozhatunk. Elég ritka jelenség, de nem annyira, hogy figyelmen kívül hagyhatnánk, hiszen évente kétezer emberbe csap bele a villám. Hazánkban évi 20-40 ilyen eset fordul elő. Az egyik legismertebb két évvel ezelőtt történt, mikor a Nyíregyházi Állatkertben csapott villám egy fába, melytől a közelben álló kamasz fiú és édesapja is megsérültek. Mivel a villám leginkább a fiúra húzott át, ő összeesett, és újra is kellett éleszteni, míg az édesapja könyebb sérüléseket szerzett. Az esetnek hamar híre ment, így sokan siettek az eszméletlen fiú segítségére, és az állapotát sikerült stabilizálni. Pár égési sérüléssel és egy életre szóló élménnyel megúszta az esetet. Így történt ez idén nyáron egy egész focicsapattal is Agyagosszergényen, akik a barátságos mérkőzést esőben is folytatták - vesztükre. A pálya középére ugyanis becsapott egy villám, ami négy-öt focistát azonnal leterített, egyiküknek pedig a lábszárvédőjét is elégette. Két, húsz év körüli játékost újra kellett éleszteni, őket később az intenzív osztályon ápolták. De a villámcsapás rajtuk kívül még tizennyolc embert érintett, akik fejfájást, zsibbadást tapasztaltak.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Készülődj velünk a karácsonyra! Meríts tippeket innen!



Viharban ne induljunk futni

Azt legtöbben már tudják, hogy az elektromos készülékek védelme érdekében a viharban jobb mindent kikapcsolni és kihúzni a konnektorból, de a sok, vihar előtt iPoddal vagy mobillal kocogó, sétáló ember is veszélynek teszi ki magát. Ezek a fémből készült készülékek nem vonzzák jobban a villámokat, mint az emberi test, de mivel vezetik az áramot, és az energiakisülést a testbe vezetik, egy villámcsapásnál erősen súlyosbítják a sérüléseket. Erről egy harminchét éves vancouveri kocogó mesélhetne, aki iPodjával indult futni a kezdődő vihar ellenére. A szokásos mellkasi és lábon jelentkező égési sérülések mellé a férfin az iPodtól két egyenes vonalban húzódó égés is keletkezett az arcán át a füléig. Nemcsak fülei égtek meg súlyosan, de dobhártyái is beszakadtak, állkapcsa a fülében lévő csontocskákkal együtt pedig több helyen eltörött. Nagy tanulság: vihar kezdetekor vagy már az előrejelzésekor tanácsos otthon maradni kocogás helyett, de sokan a lakásban elkezdett számítógépes játékok, vagy vezetékes telefonok használatától szenvedtek sérülést. Zárt térben az elektromos eszközökön át is "kaphatunk" a villámból, így ezek áramtalanítása továbbra is nagyon fontos.

Mi történik, ha belénk csap a villám?

Bár akadnak, akik belehalnak a villámcsapásba, a többség - ha azonnal segítséghez jut - képes túlélni azt. Sokan szenvednek maradandó károsodásokat, szem- és fülsérüléseket, de akad olyan is, aki egy életre lebénul. A szervezeten átfutó több tízezer Volt nemcsak égési sérülésekkel jár, de tönkreteheti a belső szerveket, a mozgást és az érzeteket irányító idegkötegeket. De leállíthatja a szív működését is, attól függően, mekkora villámról volt szó, és az hogyan haladt a testen keresztül. Ráadásul azok is veszélyben vannak, akik csak a villámcsapás közelében tartózkodnak, mivel az áram a földet érést követően szétterjed, és a villám keltette hatalmas elektromágneses tér önmagában is elég ahhoz, hogy szívritmuszavarokat okozzon.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Hogyan védekezhetünk a villámok ellen?

Legtöbben annyira alábecsülik a villámcsapás eshetőségét, hogy fogalmuk sincs, mit kell tenni, ha viharos időben a szabadban rekednek. Az eső elől egy szép nagy fa alá húzódni az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk, és hegytetőn, vagy sík, főleg vizes terepen állni is veszélyes. Ahhoz, hogy ne töltsük be az élő villámhárító szerepét, lehetőleg meneküljünk négy fal közé, vagy nem nyitható tetejű autóba, ha erre nincs lehetőség, akkor inkább vállaljuk a megázást, és fa helyett guggoljunk a földre összeárt lábakkal, távol elektromos vezetékektől és fémtárgyaktól. A talpunk alá, ha van lehetőségünk, tegyünk ruhát, száraz követ, vagy bármit, ami szigetelőanyagként funkcionálhat, és a fülünket is fogjuk be a halláskárosodás megelőzéseként. Ha mégis azt érezzük, hogy feláll a szőrünk, vagy sercegést hallunk, az a közeledő villám jele. Ha netán csoportosan rekedtünk a viharban, széledjünk szét több méteres távolságban, hogy ha villám csap valakibe, a többiek tudjanak segíteni rajta. Az autóba menekülés előtt jól nézzük meg, nem álltunk-e véletlenül egy fal vagy villanypózna alá, ami ránk dőlhet. Ha nem, akkor üljünk be és ne nyúljunk semmihez, ami fémből van. Ha pedig azt látjuk, hogy valakit villámcsapás ért, nyugodtan menjünk oda, és ellenőrizzük, lélegzik-e. De mindenekelőtt értesítsük a mentőket és ha kell, segítségükkel kezdjük el az újraélesztést.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.