Allergia bármely életkorban jelentkezhet, így nem ritka, hogy már óvodáskorú gyermekek is kezelésre szorulnak. De mit kell tenni akkor, ha valóban allergiás tünetei vannak a gyereknek? És egyáltalán, honnan tudhatjuk, hogy mindössze nem egy nátháról van szó? A Life.hu ebben segít.

Tünetek tárháza - ismerd fel őket időben!

A légúti allergiára jellemző tünetek már 3-4 éves gyermekeknél is jelentkeznek. Ha a gyermek jellemzően az év egy adott időszakában rendszeresen tüsszög, orrfolyás, orrdugulás jelentkezik nála, szemviszketésre panaszkodik, akkor felmerül az allergia gyanúja. „Fontos, hogy a tüneteket ne keverjük össze a náthával. Egyértelmű különbség, hogy a náthás panaszok viszonylag rövid időn belül megszűnnek, ezen kívül az allergia nem okoz hőemelkedést, lázat sem” – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Amennyiben azt látjuk, hogy gyermekünk folyamatosan dörzsöli a szemét, az orrát, és sokat tüsszög, érdemes elkísérni egy allergiavizsgálatra.

Forrás: Thinkstock

Szúrni vagy nem szúrni?

Az allergia vizsgálata történhet alkaros bőrteszt vagy vérvizsgálat segítségével. „Az, hogy mikor melyik módszerrel vizsgálunk, egyéni elbírálás kérdése” – magyarázza a főorvosnő. „Kisebb gyermekeknél vérvizsgálattal történik az allergének meghatározása, de pollenszezonban, életkortól függetlenül is ugyanezzel a módszerrel végezzük a vizsgálatot – a vérteszt ugyanis az egyik legbiztosabb módszer, az eredményeket ez esetben nem befolyásolja semmi. Az alkaros bőrtesztet nagyobb gyermekeknél, felnőtteknél és szezonon kívül alkalmazzuk.” Az allergia megjelenési formája és lefolyása egyéntől és életkortól függően is eltérő lehet, csecsemőkorban gyakori a táplálékallergia, ekcéma, majd óvodáskorban a légúti allergiás tünetek megjelenése.

A kulcs az immunterápia

Az allergiás betegség ellen hatékonyan védekezhetünk immunterápia segítségével. A kezelés segítségével több éves tünetmentes időszak érhető el. Gyermekek esetében a kezelés 5 éves kortól végezhető injekciós kezelés illetve tabletta, vagy cseppek formájában szájon át adagolva. Mivel a hatóanyagok felszívódása itt 80 százalékban a szájüregben történik, mérlegelni kell, hogy a gyermek képes-e néhány percig a szájában tartani a készítményt. Ha úgy érezzük, ez problémát okozna, a terápia későbbi életkorra halasztható, vagy választható az injekciós kezelés is, melynek során a hatóanyagok felszívódása biztosítható.