Indul a kerti parti szezon! De ki vigyáz a gyerekre?

Forrás: Thinkstock -
család baleset kerti parti nevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Statisztikai adatok se kellenek ahhoz, hogy tudjuk, a nyár a legveszélyesebb időszak a gyerekek számára. Éves szinten ilyenkor történik a legtöbb baleset a picikkel. A Life.hu a legjellemzőbb veszélyforrásokra hívja fel a figyelmet.

Nemcsak azért történhet azonban baj, mert lazulnak a kötelékek – és a szülők a kényszer miatt nem feltétlenül találnak jó helyet, tábort, elfoglaltságot a gyereknek -, de enyhül kicsit a családon belüli szabályrendszer is. A nyaralás pedig valóságos aknamező lehet a kicsik számára, hiszen adott esetben a szülő is csak a helyszínen fedezi fel a környezetet és térképezi fel a veszélyforrásokat. Nem is kell nagy dolgokra gondolni, sziklás terepre vagy mély vízre, elég, ha a nyaraló kertjének berendezése nem „gyerekbarát”. Ha kiszögellések, éles sarkak vagy biztonsági dugó nélküli konnektor fogadja a családot a kölcsön kapott, olcsón megszerzett nyaralóban.

Forrás: Thinkstock

A saját környezet, a saját lakás vagy kert is lehet azonban kockázatos akkor, ha lankad a szülő figyelme, ha elbóbiskol a kánikulában, vagy ha vendégeket fogad, grillpartit csap úgy, hogy nincs pontosan deklarálva, kinek a „feladata” a vendéglátás ideje alatt a gyerek felügyelete. Akit egyébként kézről kézre adnak, de a sok szem és kéz között mégis csak „elveszik”, elesik, megvágja magát vagy éppen egy nagyobbacska vendéggyerek látja el a baját. Ebben a cikkben a kerti partik során, a 0-5 év közötti (saját és vendég) gyerekekre leselkedő veszélyforrásokat vesszük sorra - ez azonban nem jelenti azt, hogy egy 6-7 éves gyerek ne gyalogolna bele ugyanúgy a kockázatos helyzetbe a család saját udvarán vagy a szülők barátainál.

Melyek a legjellemzőbb veszélyforrások?

- fűnyíró: egy buli előtti kertrendezés, fűnyírás is lehet veszélyes a gyereknek. Nem feltétlenül azért, mert nekirohan az apuka által tolt fűnyírónak (ez is lehet), de jellemzőbb, hogy amíg a vezetékkel van elfoglalva a szülő, a gyerek beindítja, a lábára húzza a gépet. Ám a fűnyíró vezetéke is okozhat bajt, ha sérült, vagy ha épp a gyerek partizánakciója nyomán sérül meg.

- felügyelet nélkül hagyott autók: ha a vendégek autóval érkeznek és az udvarra állnak be az autóval, feltétlenül győződjünk meg arról, hogy bezárták-e az autót. Zárt udvarnál ugyanis feltételezik, hogy nem lopják el a kocsit, de arra kevesen gondolnak, hogy egy hároméves szívesen mászik be és ismerkedik az autóval. Ha a kulcs is benn marad, akkor pedig nagy eséllyel be is indítja azt. Esetleg magára zárja az autót és vagy túlhevül a forró fémkaszniban vagy halálra rémül, hogy nem tud kijutni. Esetleg a szülők rémülnek halálra, ha nem találják a kicsit.

- medence: a legjellegzetesebb baleset, amikor a kisgyerek valahogy kisettenkedik a szülők látóteréből és a medencébe pottyan. Egy kicsinek már az egészen alacsony, akár tízcentis víz is halálos lehet, ha arccal bukik előre, és nem tud felállni magától. Talán az egyik legfontosabb tanács, hogy vagy legyen lezárt területen a medence, vagy oda szigorúan csak felnőtt felügyelettel tudjon belépni kisgyerek.

Forrás: Thinkstock

- grillezés: rendkívül veszélyes terep és szituáció a gyereknek. Akár grillrácsról, bográcsozásról, akár szalonnasütésről van szó, tartsuk távol a gyereket. A szalonnasütésnél használt nyársak hegyesek és forróak, a kés éles, a tűz pedig égési sérüléseket okozhat.

- alkoholmérgezés: sajnos nem urbán legenda azoknak a gyerekeknek a története, akik figyelmetlen felnőttek „letett” pohara és a benne lévő esetleg méregerős alkoholtól kerültek kórházba. Ne maradjon „felügyelet nélküli” gazdátlan pohár, illetve az ideiglenes „bárszekrénytől” is tartsuk távol a gyerekeket.

- magaslatok: a család kedvenc diófája, a magas lábakra épített kuckó, a hinta, a mászóka is lehet veszélyes. Minden, ami magas, és minden, amire a gyerek úgy mászhat fel, hogy nem figyelik árgus szemek mászásának útját. Ha nincs a közelben egy felnőtt kéz, aki elkapja, amikor zuhan. Sajnos, nem csak az égbenyúló magasságok lehetnek veszélyesek, egyméteres magasságból is lehet akkorát és úgy esni, hogy baleseti sebészet lehet a vége.

- kutya-macska: hiába véljük úgy, hogy a család négylábúja a világ legjámborabb állata, egy nagy (és idegen emberekből álló) vendégsereg ki tudja billenteni béketűréséből az állatokat. Minimum összezavarodik a sok idegen illat és hang hatására, de lehet ennél kockázatosabb is a helyzet, amikor a félrehúzódó, csendes sarokba kuporodó jószág egyszer csak „odakap” a kis gazdának - akit addig soha nem bántott, vagy megleckézteti a vendégcsemetét, aki ugyan csak simogatni akarta a kutyát vagy a macskát, de az állat az adott helyzetben nem jól tolerálta a közeledést. Nagyon fontos tehát, hogy vagy „zárjuk el” a háziállatokat, vagy egy pillanatra se vegyük le a gyerekekről a szemünket.

Halálosan fáradtnak érzed magad? Így győzd le!http://www.life.hu/drlife/20140529-a-kronikus-faradtsag-okai-kezelese.htmlAkik krónikus fáradtságról (CFS) panaszkodnak, azok akkor is fáradtnak érzik magukat, ha valójában kellő ideig aludtak és a szervezetüknek kipihentnek kellene lennie. A Life.hu Benke Rita természetgyógyász segítségével listázta a krónikus fáradtság okait és a megoldási módokat.Dr. Life--Gyógyító kéztartások - mudra bárhol és bármikorhttp://www.life.hu/drlife/20140604-a-mudra-vagyis-a-gyogyito-keztartasok-osi-modszer-a-betegsegek-legyozesere.htmlA szimbolikus kéztartások, azaz a mudrák, segítik az elmélyülést, aktivizálják az energiákat és védelmet nyújtanak testnek és léleknek egyaránt. De honnan származnak, hogyan segítik a testi-lelki egyensúly létrejöttét és hogyan kivitelezhetők egy stresszes napon?Dr. Life--Tudtad, hogy a garnélarák "tollakat" visel? Nézd meg, mit eszel valójában!http://www.life.hu/drlife/20140529-mindennapi-elelmiszereink-nagyito-alatt.htmlGyönyörű makrofotók készültek mindennapi ételeinkről. Ha szeretnéd látni az ánizs csillagszerkezetét, a lilahagyma piramisait, a mazsola ráncait vagy a garnélarák tollait, akkor ezt a galériát ne hagyd ki!Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.