Meggyalázott nők - "csak" egy eszköz a háborúban a szexuális erőszak?

Forrás: AFP -
Szerbia szexuális erőszak háború erőszak Szíria Angelina Jolie háborús eszköz ENSZ Afrika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A háborús helyzetben nőket (kislányokat!) ért szexuális erőszak végigkíséri a történelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a civil és tökéletesen védtelen nők elleni nemi erőszakra lenne elfogadható magyarázat, ahogy felmentése sincs az elkövetőknek.

A háborús helyzetben történt szexuális támadásokat ma már az emberiség elleni bűncselekmények között tartjuk számon. Az erről szóló törvényt - nemzetközi szinten - szabályzó római statútumot 1998-ban Magyarország is elfogadta, így hazánkban is érvényes.

A néhány hete New Yorkban ismertetett Ban Ki Mun főtitkár által jegyzett ENSZ-jelentés szerint jelenleg 21 országban zajlanak szexuális támadások Afganisztántól a Közép-Afrikai Köztársaságon át Szíriáig.

Forrás: AFP

Néhány éve rendkívül erős és nagyon jól szervezett nemzetközi összefogás indult - amelynek egyik leghatékonyabb és leghitelesebb tagja és vezetője Angelina Jolie - a számok, a megerőszakolt nők elleni támadások száma azonban alig csökkent. Sőt! Afganisztánban például - az ottani emberi jogi bizottság szerint - 2013 márciusa és szeptembere között negyedével nőtt a nők elleni erőszak aránya.

Angelina Jolie - csupa könny volt a szeme

2014 június elején a Londonban tartott kampány csúcstalálkozóján (End Sexual Violence in Conflict) Angelina könnyekkel a szemében, magába roskadva hallgatta végig mindazoknak a beszámolóját, akik személyesen is érintettek a témában. Később hosszasan ölelte magához azt a tolókocsiban ülő kongói nőt, Neema Namadamut, akinek 25 éves lányát a házuktól néhány méterre támadta és gyalázta meg egy csapat fegyveres.

A Daily Mail szerint Angelina a sajtónak elmondta, hogy érzelmileg rendkívül megérintették a történetek, és képtelen túllépni rajtuk. Hiszen volt olyan nő, aki arról mesélt, egymás után hogyan erőszakolták meg öten. Hogyan erőszakolták meg orálisan majd a hüvelyén át is. "És nem csak a péniszükkel erőszakoltak a katonák, hanem a felhúzott fegyverek csövével is." Egy másik nő arról számolt be, hogy nem tudja elmondani a kislányának, ki az édesapja, hiszen megszámolni se tudja, hányan erőszakolták meg, és melyik erőszaktevőtől fogant a kicsi: "Ha erre gondolok, érzem, egy senki vagyok, szomorú vagyok és mindig sírnom kell. A legszívesebben meghalnék."

Forrás: AFP

De miért erőszakolják a nőket?

Gondolhatnánk azt, és részben lehet igaz is, hogy ezeknél az eseteknél nem történik más, mint hogy egyszerűen kicsúszik a kontroll a "vezetők" kezéből, és a civilekkel érintkező katonák úgy érzik, bármit megtehetnek, nincs és nem is lesz számonkérés. Nyugodtan szabadjára engedhetik ösztöneiket. A Life.hu szakértője, Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint ez azonban csak félmagyarázat, mert a feltevések szerint bizonyos esetekben nem csak "engedik" az erőszakot, de a lakosság elleni pszichológiai hadviselés "tudatos" eszköze is a nők megerőszakolása. Ez történt például Líbiában, ahol a lázadók forrása szerint (és később a Nemzetközi Bíróság főügyésze is vádként fogalmazta ezt meg Kadhafi ellen) a hadvezető zsoldosokat alkalmazott és a tömeges nemi erőszakot fegyverként vetette be a lázadás letörésére. A beszámolók szerint dobozszám kapták a katonák a szexuális kedvüket fellendítő tablettákat. Bár a Human Rights Watch és az Amnesty International helyszani vizsgálatai nem támasztották alá ezen vádakat - és nem volt bizonyítható az erőszak stratégiaként való felhasználása -, attól még nők ezrei szenvedték el a szexuális megbecstelenítés poklát.

Erőszaktábor - ahol hivatalos volt a gyalázat

Az első délszláv háború alatt is felismerhető a tudatosság: a nemi erőszakot a népirtás (a csalások szétrombolásának) egyik módszereként is használták. A becslések szerint a hivatalosan létrehozott "erőszaktáborokban" mintegy 20.000 nőt erőszakoltak meg az „etnikai vérvonal frissítése érdekében”. És a nőket nem egyszer, hanem napi szinten, rendszeresen érte erőszak.

Szakértőnk szerint tehát az erőszak a civil lakosság elleni pszichológia hadviselés eszköze volt (és ma is az a háborúk dúlta országokban), amely nem csupán a konkrét erőszakban (félelem, fájdalom, közvetlen halál) fejtette ki hatását, hanem a tradíciók megtörésén keresztül is hat. Egy muszlim családban például, egy muszlim nőn elkövetett szexuális erőszak alapjaiban rázta meg a család életét. Az a nő, akit megerőszakoltak, minden becsületét elveszítette, a saját családtagjai előtt is kitaszítottá vált. És tudta, soha nem tud férjhez menni, nem lesz családja, élete, jövője. A megerőszakolt nők egy része inkább (a szintén borzasztóan nagy bűnnek számító) öngyilkosságot választotta. Másrészt azok a férfiak, akik szerették volna a család egységét megőrizni - a fegyveres ellenállás helyett - inkább a család menekítésére fókuszáltak, vagyis a támadók nyilvánvalóan teret nyertek, és így is, úgy is diadalt ültek a lakosság felett.

Hazánk se volt kivétel - a II. világháború alat itt is tombolt a szexuális pokol. Polcz Alaine hátborzongatóan megrendítő könyve, az Asszony a fronton hitelesen számol be arról az időszakról, amikor fiatal nőként szembesült a katonák által a civil lakosság ellen elkövetett szexuális erőszakkal. Ő maga is áldozat volt. Erőszakot vettek rajta németek, oroszok egyaránt.

/1406/Angel2014613164527

"Egy másik éjszaka egész csapat ütött rajtunk, akkor a földre fektettek, sötét és hideg volt, lőttek. A következő kép maradt meg bennem. Guggolva körbevesz nyolc-tíz orosz katona, hol egyik fekszik rám, hol a másik. Megszabták az időt, hogy egynek mennyi jut. Néztek egy karórát, időnként gyufaszálat gyújtottak... nem mozdultam. Azt hittem, ebbe belehalok. Persze nem hal bele az ember. Kivéve, ha eltörik a gerincét, de akkor sem azonnal... hajnal felé értettem meg a gerinctörést. A következőt csinálják: az ember lábát a két válla fölé hajtják és térdelésből feküsznek belé. Ha valaki ezt túl erősen csinálja, elroppan a nő gerince... a csigába tekert nőt a gerince egy pontján lökik előre-hátra, és észre sem veszi, ha elroppan." (Polcz Alaine: Asszony a fronton, Jelenkor Kiadó, Pécs, 2005)

Afrikában jelenleg is tombol az erőszak, naponta nők százait éri szexuális erőszak. Nincs életkori határ. A gyerekeket is megerőszakolják.

Az End Sexual Violence in Conflict csúcstalálkozón több mint 100 ország képviselője gyűlt össze annak érdekében, hogy megtalálják a módját, hogyan lehet véget vetni a borzalmaknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.