Nem tudsz aludni, fulladsz és könnyezel?

Forrás: Thinkstock -
betegség allergének allergia tünetek könnyek egészség fulladás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az allergiások szenvedtek, konstans kínlódnak, és vesződni is fognak a betegségükkel. A tagadás nem vezet sehova, a végső megoldás még várat magára, így pedig marad a harc, a túlélésért való küzdelem. Ideje, hogy mindenki felvegye a kesztyűt! Íme a Life.hu tippjei.

Ha végigkövetted Cifra tünetek, furcsa érzetek? Lehet, hogy allergiás vagy című cikkünk tanácsait, akkor mostanra megbizonyosodhattál arról, hogy beteg vagy-e. Ezt persze nem volt nehéz kitalálni, ha ugyanis egyfolytában tüsszögsz, köhögsz, könnyezel, viszketsz és fulladsz, akkor bizony mint oly sokan, te is allergiával állsz szemben.

Forrás: Thinkstock

Ha hagyod magad, a betegség könnyen rányomhatja a bélyegét a közérzetedre, az életkedvedre és a mindennapjaidra, így nem árt felkészülni, és elébe menni a dolgoknak. Egy kis figyelem, pár apró trükk, és máris könnyebben vészelheted át a rettegett allergiaszezont.

Óvatosan a textilekkel!

Akárcsak a ruháidat, az ágyneműidet is érdemes gyakrabban kimosni ezen időszak alatt, mint az év többi részében. A kedvenc rucijaid a nap végére ugyanis megtelhetnek pollenekkel és poratkákkal, így rendszeresen kell, hogy lássák a mosogóped belülről. Ugyanez vonatkozik az ágyneműkre is, melyeket legalább 60 fokon tisztíts, így garantáltan elkerülheted az éjszakai orrdugulást és tüsszögőrohamokat. Ez persze a porrszívózásra is vonatkozik, ez azonban csak akkor használ valamit, ha a készüléked rendelkezik az úgynevezett HEPA szűrővel

A teregetésre is figyelj!

Elsőre talán jó ötletnek tűnik a teraszra, vagy az erkélyre teregetni a ruhákat, mert a napon gyorsabban száradnak, ez azonban komoly önsorsrontás lehet allergiaszezonban. Mintha szándékosan csalogatnád oda az betegséget kiváltó anyagokat, és kérnéd, pihenjek meg a ruháidban. Vagyis hiába mosol gyakran, ha a cuccok a szabadban még azelőtt magukba gyújtik az allergéneket, hogy magadra öltötted volna őket...

Szellőztetés és páratartalom

Jöhet hideg, vagy meleg, egy allergiásnak figyelnie kell arra, mikor tárja ki az ablakot, vagy épp meddig tartja bezárva. Ajánlott a lakás összes terét, de a hálószobát kizárólag késő este, vagy hajnalban alaposan kiszellőztetni, ekkor ugyanis jóval alacsonyabb a pollenszennyzettség.

Forrás: Thinkstock

Szakértők szerint a levegő ideális relatív páratartalmának mértéke 40-60 %. A száraz levegőtől a légutak kiszáradhatnak, a beteg köhögni kezd, a komfortérzet csökken, a légúti fertőzések kockázata pedig megnő. Ha pedig túl magas páratartalom, az a lakásban falgombásodást okozhat, ami hozzájárul a háziporatkák elszaporodásához.

Így segít a sótégla allergia, asztma ellen:

A sóbarlangok előnyeiről sokan, sokféleképpen írtak már. Az asztma és más légúti megbetegedések kezelésére hatékonyan használható sóterápiáért azonban ezentúl nem kell feltétlenül kimozdulni otthonról. Lesd meg, hogyan telepítheted otthonra is!

Ne csak moss, ölbíts is!

És ne csak a ruháidat, az orrodat is. A kellemetlen orrviszketés, és éjszakai orrfolyás ellen hatásos lehet a sós vizes orrmosás, vagy orröblítés. Ha teheted, himalája sót válassz a kezeléshez, mely során egy grammnyit keverj egy deciliter felforralt és lehűtött vízhez. Az oldatot cseppentő, injekciós fecskendő, vagy speciális pumpa segítségével juttathatod az orrodba.

Ez talán szörnyen hangzik, de hidd el, kíméletesen tisztít, kimossa a már bejutott polleneket, nedvesen tartja a nyálkahártyát, mellékhatásai pedig helyesen elkészítve egyáltalán nincsenek.

Akupunktúrát is választhatsz!

Az akupunktúra szintén mellékhatások nélkül segít csökkenteni a szénanátha tüneteit: aktivizálja a szervezet védelmi rendszerét, növeli a boldogsághormon szintjét, és a keringésen is javít. Ahhoz, hogy a tünetek jelentősen enyhüljenek, általában tíz alkalomból álló kezeléssorozatot írnak elő, majd később havi egy emlékeztető kezelést a pollenszezon idején. A kúra segítségével sokan már az allergiagyógyszerüket is elhagyhatták, a megelőző kezelésekkel pedig egy egész szezont éltek túl tünetek nélkül. Erről a túlélési lehetőségről itt írtunk korábban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.