A strandolás nem csupán móka és kacagás. Egy ilyen alkalommal a fülbe számos módon kerülhetnek kórokozók, amelyek legrosszabb esetben lázzal járó gyulladást is okozhatnak. Aggodalomra azonban semmi ok: Dr. Garay Zsolt fül-orr-gégész szakorvos elmondja, hogyan ússzuk meg a nyaralást fülfájás nélkül!

1. Alattomos mikrosérülések

Strandolás során könnyen kórokozók juthatnak a fülbe, ami egészséges fül esetében nem okoz gondot, ám ha a hallójáratban mikrosérülések találhatók, az kaput nyithat a baktériumok számára, és komoly fájdalommal, váladékozással járó gyulladás alakulhat ki. „Észrevehetetlen hámsérüléseket okozhat a helytelenül használt fültisztító pálcika, vagy a füldugó behelyezését-kivételét kísérő dörzsölő mozdulat. Ilyen helyzetekben érdemes körültekintőbbnek lennünk” – javasolta Dr. Garay Zsolt.

Forrás: Thinkstock

2. Óvjuk a víztől

A helyes fültisztítás mellett strandolás előtt ajánlott illóolajos – például oliva-, teafa-, kamilla-, eukaliptusz-, citrom- és levendulaolajos – cseppentést alkalmazni. Ezek védőréteget képzenek  a fülben, ami megakadályozza a víz, a homok, az iszap vagy akár a kisebb bogarak hallójáratban rekedését.

3. Természetes közeg

A nyári hűsítő fürdések célpontjainak érdemes tavakat, tengereket választani, ugyanis a strandok medencéinek magas a klórtartalmuk; emiatt kiszáradhat a hallójárat hámja, ami ha berepedezik jó táptalajt nyújthat a máshonnan bekerülő kórokozók elszaporodásához. 

4. Ne csobbanj akkorát!

A dobhártya érzékeny felületét nem csak a fültisztító pálcika, de akár egy magasról történő vízbeugrás is könnyen átszakíthatja. A hallószerv sérülése komoly halláscsökkenést is eredményezhet. Ilyenkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni!