Magyarországon évente több ezer nőnél diagnosztizálnak mellrákot. A statisztikák szerint egyre kevesebben halnak bele. Minél korábban ismerik fel a kórt, annál nagyobbak az esélyek a túlélésre és a gyógyulásra.

Forrás: Thinkstock

 A mellrákról

A nőknél a leggyakoribb rákos megbetegedés a mellrák: a betegségek 30-35 százaléka ezt a testrészt támadja meg. 

A diagnosztikai módszerek a 90-es évek óta egyre jobbak, ezek pedig azt is segítik, hogy korán sikerüljön felismerni a betegséget. Az időben megtörtént diagnózis életet is menthet. A műtéti eljárások is egyre kíméletesebbek és hatékonyabbak. 

Egyes országokban gyakrabban, másokban ritkábban fordul elő a mellrák. Nyugaton, az iparosodott országokban sokkal jellemzőbb, mint a fejlődő országokban. A legtöbb beteg Dániában, Franciaországban és Belgiumban van. 

Meglepő, de igaz
Az amerikai kutatók szerint átlagosan 17 százalékkal rontja a túlélés esélyét az elhízás. A Harvard Egyetem kutatói megállapították, hogy a vizsgált alanyok közül az egészséges testsúlyú nők 77 százaléka túlélte a betegséget, míg a túlsúlyos betegeknek csak 70 százalékáról volt ez elmondható. A vékonyabb nőknél 29 százalékos eséllyel újult ki a betegség tíz év elteltével, azonban az elhízottaknál ez a szám 34 százalék volt.

A diagnózis után

Miután az orvos megállapítja, hogy daganatról van szó, azonnal elkezdik a kezelést. Műtét, sugárkezelés, kemoterápia, immunterápia, antihormon-terápia kezdődik ilyenkor. A szakorvos dönt arról, melyik módszert alkalmazza. Amennyiben a daganatot kezdeti állapotban veszik észre, elkerülhető, amitől a legtöbb nő fél: a mellek eltávolítása. Ebben az esetben a daganatot kimetszik. Ha viszont túl nagy, vagy a mell közepén helyezkedik el, a mell eltávolítása a legmegfelelőbb módszer.

A nőket nemcsak fizikailag, de sokkal inkább lelkileg viseli meg a betegség. Van, aki pszichológushoz fordul, és kibeszéli magából a fájdalmát, de olyan betegek is vannak, akik senkivel nem konzultálnak, nem tájékozódnak, magukba fordulva próbálják átvészelni a borzalmas időszakot. Ez nagy hiba!

Forrás: Thinkstock

 

A pozitív hozzáállás jó irányba befolyásolhatja a betegség kimenetelét. 

A család, barátok rengeteget tudnak segíteni a betegséggel küzdő nőknek. Jó hatással van a betegekre, ha támogatják őket mindenben, lehetőséget kapnak arra, hogy beszéljenek arról, amit átélnek. Sokszor ilyenkor jönnek rá a családtagok és a betegek is, hogy mi az igazán fontos az életben.

A kórházak pszichológiai tanácsadást is ajánlanak a nőknek, és segítséget nyújtanak abban is, hogy korszerű implantátumokkal pótolják a kimetszett darabot vagy az egész mellet. 

A SCAR projekt

A fotós David Jay indította el a SCAR projektet. Jay rengeteg, mellrákot túlélt nőről készített őszinte, felkavaró fotókat. Célja az volt, hogy az egész emberiségnek bemutassa a túlélők sebeit, hegeit, ezek által pedig azt, hogy min mentek keresztül. Szerette volna, ha a rákot megélt nők nem csupán statisztikák, rózsaszín szalagok mögé bújt ismeretlenek lennének, hanem arcot kapna az ügy, és bemutathatná, kik ők. 

Nézd meg galériánkat David Jay fotóival a túlélőkről!

/1509/Akik_201591714453

A betegség híres túlélői

Angelina Jolie bátorító története az egész világban tiszteletet ébresztett a színésznő iránt: 2013 májusában hozta nyilvánosságra, hogy mindkét mellét eltávolíttatta, hogy csökkentse a mell- és petefészekrák kialakulásának kockázatát. Angelinánál ugyanis olyan gént találtak, amely növeli a rákos megbetegedés lehetőségét. Mióta a színésznő rászánta magát a nagy lépésre, egyre több nő fordul orvoshoz, hogy kiderítse, neki kell-e hasonló óvintézkedéseket tenni. 

Christina Applegate genetikai úton öröklődő mellrákja 2008-ban derült ki. Mindkét mellét eltávolíttatta, teljesen felépült a betegségből. Azóta gyermeke is született.

Mi a helyzet az örökletességgel?
Azok a nők a legveszélyeztetettebbek, akiknél a családban többször is előfordult emlőrák. Nem mindegy azonban, hogy mennyire közeli rokon volt az illető, és hogy hány évesen küzdött a kórral.

Cynthia Nixon betegségét 2006-ban állapították meg. Sokáig titokban tartotta, hogy rákos, de gyógyulása óta felvállalja, és igyekszik segíteni azoknak, akik jelenleg emlőrákkal küzdenek.

Forrás: AFP

Kylie Minogue bal mellében 2005-ben találtak daganatot. Gyógyszerrel, kemoterápiával és sugárterápiával kezelték, és eltávolították melle egy részét. Az énekesnő teljesen rendbe jött, és manapság jobb formában van, mint valaha.

Anastacia 2003-ban csökkenteni akarta mellei méretét, mert állandóan hátfájása volt. Orvosa megállapította, hogy emlőrákja van. Mivel súlyos volt, melle nagy részét eltávolították. Tíz év múlva kiderült, hogy kiújult a betegség, ezért végre kellett hajtani a dupla melleltávolító műtétet. Hamarosan bejelentette: győzött a rák ellen, meggyógyult.

Dr. Farkas Melinda
Az önvizsgálatot minden hónapban célszerű elvégezni, a menstruációt követő héten. Egy nőnek évente kellene nőgyógyászhoz és szűrővizsgálatokra járnia, valamint 40 éves kor fölött már mammográfiás vizsgálatra is. Kockázati tényező lehet, ha a családban már előfordultak ilyen jellegű megbetegedések, ezeknél nem csupán az anyai, de az apai ág is befolyásoló tényező lehet. A fiatalkori emlőbetegségek általában 30-45 éves kor környékén jelentkeznek, még akár a szoptatáskor is kialakulhatnak, így a kismamáknak is fontos az önvizsgálat.

 Támogatott tartalom.