Rákellenes világnap: Újabb áttörés a halálos kór megelőzésében

Forrás: Thinkstock -
HPV Magyarorszg vakcina méhnyakrákszűrés vírus méhnyakrák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A méhnyakrák mostanra vezető haláloknak számít Magyarországon: évente 1000–1200 nőnél diagnosztizálják, és az érintettek fele életét veszti a daganatos megbetegedés miatt. A magas esetszám ellenére a magyarok ötöde nem hallott még a betegség megelőzésének módjairól, valamint az okozó vírus terjedéséről. A február 4-i rákellenes világnap kapcsán górcső alá került a betegség.

Minden hatodik magyar úgy gondolja, orális szex útján nem terjednek a nemi betegségek, a lakosság egytizede pedig azt hiszi, hogy csak a spermiummal való érintkezéssel lehet a fertőzéseket átvinni. A HPV – számos egyéb nemi betegséghez hasonlóan – akár éveken keresztül tünetmentesen lappanghat, és miután egy apró hámsérülés is elég lehet az átviteléhez, az óvszer sem nyújt teljes körű védelmet ellene.

Forrás: Thinkstock

Az összes rákos megbetegedés 5 százalékáért, valamint a méhnyakrák kialakulásának 99 százalékáért a HPV-vírus felelős.

A HPV számos nemi betegségnél alattomosabb: akár egy apró hámsérülésen keresztül is képes terjedni, és a közhiedelemmel ellentétben férfiaknál is okozhat rosszindulatú elváltozásokat vagy nemi szervi szemölcsöket. A két- és négykomponensű HPV elleni védőoltás mellett már Magyarországon is elérhető a kilenckomponensű vakcina, amely még szélesebb körű védelmet biztosít a HPV okozta rákos megbetegedésekkel szemben. A méhnyakrák ellen ma ez az egyik leghatékonyabb, közel 100 százalékos védelmet nyújtó prevenciós eszköz, de a hüvelyi, a szeméremtesti és a végbélnyílás körüli rákok megelőzésében is hatékonyabb a többi oltóanyagnál.

Tudtad?

Az International Union Against Cancer (UICC) által szervezett első rákellenes világkongresszust 2000 februárjában tartották meg Párizsban. A résztvevők február 4-én írták alá a történelmi dokumentumot, amely a halálos kór világméretű összefogásának elveit foglalja magában – ezért lett ez a nap a rákellenesség világnapja.

Gyakori tévhit az is, hogy a HPV-fertőzés leküzdése után automatikus védettség alakul ki a szervezetben. Az esetek többségében a HPV egy éven belül spontán elmúlik, az újrafertőződés kockázata a vírus leküzdése után is kifejezetten magas. Ha a HPV egy évnél hosszabb ideig van jelen a szervezetben, fennáll a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata.

Forrás: Thinkstock

A HPV az valami, amivel foglalkozni kell – így védekeznek a magyar nők

Egy felmérés szerint a magyar nők nagy része nincs tisztában a szexuális úton terjedő betegségekkel és a kezelés módjaival – másban sem vagyunk feltétlenül a topon.

„Ugyan a HPV több mint 100 altípusa közül számos törzs alacsony rákkeltő hatással bír, a legfiatalabb, 15–25 éves korosztályban diagnosztizált vírusfertőzések 70 százaléka magas kockázatú kategóriába tartozik. Ezek a vírustörzsek nemcsak a nőket érintő méhnyakrák, szeméremtesti és hüvelyrák kialakulásában játszanak szerepet, de a férfiak számára is veszélyes fej-nyaki daganatok és végbélnyílás körüli rákok kialakulásához is nagymértékben hozzájárulnak. A szintén HPV okozta, szövettanilag jóindulatú kinövésnek számító, de a szexuális életet teljes mértékben ellehetetlenítő nemi szervi szemölcsökkel pedig minden tizedik magyar találkozik élete során” – fejtette ki dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos. „A nemi szemölcsök a leggyakoribb bőrgyógyászati panaszok közé tartoznak. A nemi régióban kialakuló szemölcsöket döntő többségében a HPV okozza” – mondta dr. Holló Péter bőrgyógyász-onkológus.

A Magyarországon elérhető védőoltásokat már 9 éves kortól lehet kérni,

de az újrafertőződés veszélye miatt jóval a szexuális élet megkezdése után, felnőtt korban is érdemes gondoskodni a megelőzésről.

Forrás: Thinkstock

„A forgalomban lévő vakcinák nem tartalmaznak vírust, csak egy mesterséges fehérjét, amely megtanítja az immunrendszert a védekezésre. A kétkomponensű oltóanyag csak lányoknak és felnőtt nőknek, míg a négy- és a kilenckomponensű védőoltás fiúk és férfiak számára is adható, függetlenül a szexuális élet megkezdésétől és a HPV-teszt negatív eredményétől. 2015-ig 70–80 millió ember részesült valamilyen HPV-oltásban világszerte” – fejtette ki dr. Csutora Péter orvosigazgató.

2008-ban Harald zur Hausen, illetve Francoise Barré-Sinoussi és Luc Montagnier kapták megosztva az orvosi-élettani Nobel-díjat, a humán papilloma vírus (HPV) méhnyakrákot okozó hatásának feltárásért, illetve az AIDS-et okozó HIV-vírus felfedezéséért.

A mellrák tünete miatt posztolt képet a mellbimbójáról egy nő: A Facebook töröltehttp://www.life.hu/drlife/20160202-rowena-kincaid-mellrakos-no-a-mellbimbojarol-tett-kozze-kepet-facebookon-ami-torolte.htmlA negyedik stádiumú mellrákkal diagnosztizált Rowena Kincaid fel akarta hívni a végzetes betegség egyik előjelére a figyelmet. Az álatala közzétett képet a Facebook szabálysértőnek találta, ezért eltávolíttatta. Dr. LifeOrigoA mellrák ellen kampányolnak az ÉNB sztárjaihttp://www.life.hu/drlife/20160201-az-rtl-klub-ejjel-nappal-budapest-sztarjai-lali-kristof-a-mellrak-ellen-kampanyolnak.htmlA Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet felkérésére az Éjjel-Nappal Budapest című sorozat sztárjai egy kampányfilmben szerepeltek, melyben a mellrákszűrés fontosságára hívják fel a fiatalok figyelmét. Dr. Life--A HIV-pozitív Charlie Sheen titokban a rákkal is megküzdötthttp://www.life.hu/drlife/20160130--hiv-pozitiv-charlie-sheen-titokban-a-rakkal-is-megkuzdott.htmlVajon mennyi tragédiát és betegséget bír el egy ember szervezete? Charlie Sheen állítólag az utóbbi években nemcsak a HIV-vírussal, hanem a rákkal is megharcolt. Dr. Life--Intim fotóval akarja felhívni a figyelmet a méhnyakrák veszélyeire Tracy Kiss modellhttp://www.life.hu/drlife/20160130-tracy-kiss-modell-intim-fotoval-akarja-felhivni-a-figyelmet-a-mehnyakrak-veszelyeire.htmlElképesztő dologra vállalkozott egy 28 éves modell, aki intim testrészét fotózta egy igazán jó ügy érdekében: így kívánta felhívni a figyelmet a méhnyakrák veszélyeire. Dr. Life--5 éven keresztül hazudta azt, hogy rákos - Több embert is átvert!http://www.life.hu/drlife/20160128-eveken-at-hazudta-hogy-rakos-az-adomanyokbol-elt-most-lehet-hogy-bortonbe-megy.htmlBetegséggel viccelődni, és ezzel átverni embereket mindig szörnyű. Mary Bennett éveken keresztül ezt csinálta, sőt, ki is használta az őt támogatókat. Dr. Life--Még fel se fogtuk: sztárok, akiket legyőzött a rákhttp://www.life.hu/drlife/20160118-alan-rickman-lemmy-david-bowie-patrick-swayze-is-rak-miatt-hunyt-el.htmlAlighogy észhez tértünk Lemmy Kilmister tavaly év végi halálhíre után, 2016 első heteiben máris három másik híresség vált a gyilkos kór áldozatává. Az elmúlt években azonban más sztárokat sem kímélt a rák. Dr. LifeAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.