Egy máig meghasadt szívű, a lelke mélyén csak az édesanyját hiányoló nő sorait olvashatjuk. Levelében őszintén meséli el, hogy olykor csak egy ölelésre vágyik, és különböző jelzőkkel illeti azt a férfit, aki meggyilkolta az édesanyját, amikor ő még kisgyerek volt.

Olvasónk levelét változtatás nélkül közöljük:

Nem tudom pontosan megmondani, hogy ez miért jött fel bennem, figyelembe véve, hogy már 33 éve elment… de azt kell mondjam, egyetlen nap sem telik el a nélkül, hogy ne gondolnék rá.

Sosem kapták el a férfit, aki megölte az anyámat, az ilyet nem nevezném embernek, aki képes egy 5 éves lány anyukáját bántani.

Forrás: Thinkstock

Egy ember elvette az anyámat. Soha nem volt esélyem, hogy az alábbiakat szemtől szembe elmondjam neki. Nem tudom, talán csak a levegőt pazaroltam volna azzal is, de a lelkemnek megnyugvást jelentene, így most leírom:

Nem számít, miért döntöttél úgy évekkel ezelőtt, hogy megölöd az anyámat azon a hideg decemberi éjszakán. Talán tényleg meg akartad, talán egy utolsó hang sem jött ki a torkán, mert közben a tévét nézte.

Pár dologban biztos vagyok:

Gyáva vagy

Nem számít, hogy mit gondolsz, szabad emberként sétálsz az utcán. Még mindig hiszek abban, hogy talán van lelked (ha van), és marcangol belülről a fájdalom, úgy érzed, mintha rab lennél, akit bántanak a cellatársai.

Beteg és nagyon szomorú ember vagyok

Nem számít, hogy 38 éves múltam. Még mindig mindennap gondolok az anyámra, olykor csak egy ölelésre vágynék tőle.

Gyilkos vagy

Nem számít, hogy végleg elment. Bennem él a remény, hogy egy nap besétál az ajtón.  Gyakran kerestem anyámat: a bátyám esküvőjének napján, amikor elvégeztem a főiskolát, és a fiam világrajövetelekor is. Kerestem, amikor rosszat álmodtam, mert tudtam, hogy akkor rám mosolyogna, mint bármelyik anyuka, aki szereti a gyerekét.

Forrás: Thinkstock

Nem vagy méltó az emberi létre

Nem számít, hogy megúsztál egy ilyen súlyos bűncselekményt. Még mindig sírok, ha arra gondolok, hogy az öcsémnek nincs emléke arról a személyről, akit én anyának nevezek.

Szétromboltál egy családot

Gondolom, téged nem érdekelt, hogy gyerekei voltak.

Szörnyeteg vagy

Neked nem számít, hogy mosollyal az arcodon ébredsz karácsony reggelén, amikor én virágot viszek anyám sírjára.  

Tolvaj vagy

Nem számít, hogy miért tetted. Elloptad tőlünk a boldog gyermekkorunkat.

Kíváncsi vagyok, ha valaha is gondoltál-e rá, okozott-e bűntudatot vagy fájdalmat, hogyan élsz azóta napról napra. Kíváncsi vagyok, hogy a szemébe néztél-e, amikor elvetted az életét a 29 éves anyának azon az éjszakán.

A szorongás beleszól az életembe, és olykor téved is
Annak ellenére, hogy Amerika legveszélyesebb embere szerint hallucinogénekkel gyógyítható a szorongás, a világon még továbbra is minden tizedik embert érint ez a mentális betegség. Egy olvasónk őszintén megfogalmazta ezt levelében, amelyben megszólította a betegségét, megszemélyesítve a problémát.