„Vagy megváltozok, vagy meghalok" – Sztárok, akik megküzdöttek a bulimiával

étkezési zavar depresszió öngyilkos Jane Fonda Elton John Demi Lovato Geri Halliwell öngyilkosság bulimia Diana hercegnő Nicole Scherzinger Lady Gaga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bulimia nem válogat: ez a rendkívül súlyos étkezési zavar bárkit a hatalmába keríthet, hiába a szépség, a mesés vagyon és a világraszóló ismertség. A szeretet és az elfogadás utáni vágy, az önértékelési zavarok és a karcsúságba vetett hit rendellenes étkezési szokásokat alakíthat ki még a legnagyobb sztároknál is.

Mi a bulimia?

A bulimia nervosát 1979-ben fogadták el mint önálló pszichoszomatikus betegséget. Ez a falási rohamokkal járó kényszerbetegség általában fiatal lányoknál és nőknél fordul elő, de elvétve férfiaknál is jelentkezhet.

Forrás: Dreamstime

A bulimiás rövid idő alatt hatalmas mennyiségű ételt fogyaszt el, amelytől a karcsúsága megőrzése vagy épp a miatta folytatott küzdelme és a lelkiismeret-furdalás miatt hánytatás, hashajtózás formájában szabadul meg.

Hosszabb távon súlyos önértékelési zavarokhoz, a hányás következtében a fogak, a nyelőcső és a gyomor károsodásához, illetve szívinfarktushoz, halálhoz vezethet.

Megeszem, kihányom, megeszem, kihányom

Jo egy 21 éves angol lány, aki bulimiával küzd. Mivel úgy érzi, hogy ételfüggősége undorító, falási rohamait és az ezt követő hánytatásait sokáig titkolta szülei és barátja elől. Nem azért csinálja, mert fogyni szeretne, hanem azért, mert nem bírja kontrollálni a falási kényszerét, és attól fél, hogy az általa elfogyasztott ételmennyiségtől hamar elhízna. A fiatal lány történetét ide kattintva olvashatod el!

Demi Lovato

A színésznő-énekesnő tinédzserkorában lett világhírű a Rocktábor és a Sonny, a sztárjelölt című filmjeivel. A hirtelen és korán jött ismertség pszichésen is nagyon megviselte Demit, aki 2010-ben félbeszakította koncertturnéját, hogy részt vehessen egy rehabilitációs kezelésen. Ekkor még csak találgatni lehetett, pontosan mi miatt is kényszerült szünetet tartani, majd egy 2011 áprilisában adott interjújában beszélt először őszintén bulimiájáról és depressziójáról.

Demi Lovato meztelen, retusálatlan fotókon mutatta meg, hogy kigyógyult a betegségből, és elégedett a testével Forrás: AFP, Vanity Fair

Diana hercegnő

A világ legkedveltebb és legcsodásabb nőjének kikiáltott néhai hercegnő éveken át titkolta bulimiájával folytatott küzdelmét, amely a források szerint valamikor az esküvője után kezdődött. A szívek királynője a kilencvenes években vállalta fel többek között a házassági problémáját, szülés utáni depresszióját és bulimiáját a nyilvánosság előtt Martin Bashirral készült interjújában.

Diana hercegnő bulimiája önbizalomhiányából eredt Forrás: AFP

Ő akkor az önbizalomhiányát nevezte meg a betegsége okaként.

Elton John

A többszörös Grammy-díjas zenész könyvében nyílt meg őszintén komoly étkezési és önértékelési zavaráról: Elton Johnnak közel 16 évnyi drogfüggőség után sikerült csak kimondania azt, hogy segítségre van szüksége. „Teljesen átvette felettem az uralmat a függőségem; kicsúszott a kezem közül az irányítás. Úgy néztem ki, mint egy zongorázó Elvis Presley. Elcseszettebben, mint valaha.

Elton John fiatalon már-már kórosan sovány volt, felnőttkorára azonban sikerült leküzdenie betegségét Forrás: Northfoto, AFP

Jane Fonda

Ki gondolná, hogy a ma is ragyogó szépségű színésznő évtizedeken át szenvedett bulimiában? Jane Fonda mindössze 12 éves volt, amikor édesanyja öngyilkos lett. A most 78 éves filmcsillag egészen 35 éves koráig küzdött a súlyos étkezési zavarral:

saját bevallása szerint volt olyan nap, hogy 20-szor is meghánytatta magát.

Jane Fonda bulimiája édesapja miatt alakult ki Forrás: AFP

Lady Gaga

Lady Gaga énekesnői karrierje csúcsán nagyon lefogyott, később kritizálni kezdték alakját, ekkor osztotta meg bikinis képét Forrás: Q Magazine, littlemonsters.com

Az énekesnő 2013-ban indította el Body Revolution nevű honlapját, amellyel arra ösztönzi rajongóit, osszanak meg fotókat magukról, és szeressék magukat a hibáikkal együtt.

Geri Halliwell

Minden idők egyik legsikeresebb lánybandája, a Spice Girls extagja egy 2010-ben adott interjújában azt mondta: Robbie Williamsnek köszönheti, hogy legyőzte a bulimiáját, és ezáltal életben maradhatott. Az énekesnő szemét ugyanis a kollégája nyitotta fel, hogy komoly segítségre van szüksége. „A bulimia része az én történetemnek. Nem csuktam rá az ajtót, de nem is központi dolog már nálam. Ez olyasvalami, amit megtapasztaltam.

Geri Halliwell sikeresen legyőzte a bulimiát Forrás: AFP

Nicole Scherzinger

A Pussycat Dolls énekesnője sokáig sanyargatta magát, később azonban elfogadta az amúgy hibátlan testét Forrás: AFP, Photoshoot for Missguided Swimmers Collection

Kívülről nézve nagyszerű életem volt, a Pussycat Dolls a csúcson járt, miközben legbelül egy nyomorult voltam. Soha többé nem hagyom, hogy ez újra megtörténjen" – mondta Nicole egy magazinnak adott korábbi interjújában.

Megfájdult a lábad séta közben? Komoly bajt jelezhethttp://www.life.hu/drlife/20160712-a-labfajdalom-komoly-bajt-jelenthet-mint-az-erszukulet-vagy-a-visszer-problema.htmlBár gyakori tünet, lábfájdalommal mégis csak hónapok avagy évek múltán fordulnak csak orvoshoz a betegek. Pedig minél előbb kiderül a probléma, annál eredményesebben kezelhetők a fájdalmat kiváltó okok. Dr. Life--Pénzkidobás lenne a terhesvitamin? http://www.life.hu/drlife/20160713-a-terhesvitamin-penzkidobas-a-kismamak-szamara-egy-kutatas-szerint.htmlEgy friss kutatás szerint a várandósság alatt javasolt étrend-kiegészítő készítményeknek semmilyen egészségjavító hatásuk nincs, és pénzkidobásnak nevezték az ilyesféle szerekre költött összegeket. Dr. LifeOrigoLehet, hogy nem tudsz róla, pedig valójában beteg vagyhttp://www.life.hu/drlife/20160705-lehet-hogy-nem-tudsz-rola-pedig-valojaban-beteg-vagy.htmlA magas vérnyomás ma már népbetegségnek számít, és a legnagyobb veszélye, ha kezeletlen marad. Tévedés azt gondolni, hogy csak az időseknél alakulhat ki: a fiatal kor nem kizáró tényezője annak, hogy 140/90 Hgmm feletti értéket mérjünk. Dr. Life--Mire figyelj oda a nagy melegben? Így védd ki a leggyakoribb nyári nyavalyákathttp://www.life.hu/drlife/20160628-a-leggyakoribb-nyari-betegsegek-es-tippek-a-megelozesukre.htmlA nyári hónapok a legjobb esetben nyaralással, pihenéssel, fesztiválozással és kerti partikkal telnek. Ám még a legnagyobb körültekintés ellenére is előfordulhat, hogy éppen a jól megérdemelt vakáció alatt kapunk el valamilyen kellemetlen tünetekkel járó betegséget. Összegyűjtöttük a leggyakoribbakat, és a tippeket arra, hogyan előzd meg őket. Dr. LifeOrigoTalálj rá a belső harmóniára! Tippek és tanácsok, amelyekkel közelebb kerülhetsz önmagadhozhttp://www.life.hu/drlife/20160711-talalj-ra-a-belso-harmoniara-es-bekere-tippekkel-es-tanacsokkal.htmlEgy egész életen át tartó tanulás, hogy megismerjük és elfogadjuk önmagunkat. Mindez elkerülhetetlen ahhoz, hogy békében legyünk saját magunkkal és a minket körülvevő világgal. Úgy érzed, hiányzik valami az életedből? Változtatnál, de nem tudod, hol kezdd? Összegyűjtöttünk néhány apróságot, amelyek segíthetnek abban, hogy rálelj a belső békédre, és harmóniába kerülj önmagaddal. Dr. LifeOrigoKevésbé ismert nyári zöldségek és gyümölcsök, amiket neked is enned kellenehttp://www.life.hu/drlife/20160707-kevesbe-ismert-zoldsegek-es-gyumolcsok-amik-nagyon-egeszsegesek.htmlItt a nyár, vele együtt pedig megteltek a piacok és a hipermarketek polcai a jobbnál jobb idényzöldségekkel és -gyümölcsökkel. Emiatt a meleg hónapokban még könnyebb beépíteni ezeket a friss finomságokat az étrendünkbe. Most mutatunk néhány kevésbé ismert, vagy épp eddig mellőzött zöldséget és gyümölcsöt, amelyeknek fogyasztására eddig talán még nem is gondoltál, pedig tápanyagtartalmuk miatt nélkülözhetetlen részei lehetnek az étrendednek. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.