Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a nők és a férfiak hozzávetőleges fele számol be a nemi életének valamilyen zavaráról az infarktust követő egy évben. Alaptalan félelem, vagy jobb az óvatosság?

A legtöbb szívrohamon átesett beteg számára biztonságos a szex, és csak rendkívül kis százalékuknál indokolt a nemi élettől való tartózkodás – derül ki a JAMA Cardiology szaklapban közölt tanulmányból.

A kutatás során 2802 szívrohamon átesett részvevőt vizsgáltak meg, és követték nyomon állapotukat a következő egy évben.

Forrás: Thinkstock

A csoport szexuálisan aktív tagjai közül a nők több mint felének és a férfiak csaknem a felének voltak szexuális zavarai a szívrohamot követő évben. A hölgyeknél legtöbbször a szexuális érdeklődés hiánya és a hüvelyszárazság merült fel, addig a férfiaknál is gyakori panasz volt a szexuális érdeklődés hiánya, ám emellett az erekciós zavarok is előfordultak.

A szexualitás lelki-testi jelenség. A betegek jelentős száma amiatt aggódik, hogy a szívroham utáni szexuális aktivitás újabb szívrohamot okozhat – magyarázta Dr. Stacy Lindau, egyetemi docens, a Chicagoi Egyetem szülész-nőgyógyásza és geriátriai szakorvosa. Ám kinél indokolt ez az aggodalom? Erről bővebben a Szívderítő.hu oldalán olvashatsz.