A túlsúlyosnak számító gyerekek szüleinek csupán 9 százaléka ismeri be azt, hogy a csemete kövér: a többiek egyszerűen tagadják, hogy így volna.

A brit NHS adatai szerint a két és 15 év közötti gyerekek harmada túlsúlyos, ugyanakkor csupán ezeknek a szülőknek a 9 százaléka ismeri be ezt a tényt. A többiek tagadásban vannak, és egészségtelen édességgel jutalmazzák a gyerek jó magatartását, tovább fokozva ezzel a problémát.

Különösen azok a szülők hazudnak maguknak, akik sokat dolgoznak, és alacsonyabb keresetű társadalmi osztályokhoz tartoznak. A szülők fele bevallotta, hogy gyakran adnak édességet, csokit, cukrot és más egészségtelen ételt a gyereknek, amikor amiatt szoronganak, hogy nem töltenek elég időt a kicsivel. Ötből két gyerek emiatt naponta megeszik legalább egy nagy adag csokoládét vagy chipset.

Forrás: Dreamstime

A másik fontos motivációs eszköz a gép előtt töltött idő: a szülők fele megengedi a gyerekeinek, hogy többet gépezzen jó magaviselet esetén. Ez sajnos csak még tovább növeli az elhízott gyerekek számát.

„Mivel egyre több gyerek számít túlsúlyosnak, sok szülő már észre se veszi, hogy a saját gyereke is kövér. BMI-vakság ugyan nem létezik, de a szülők gyakran nem néznek szembe a tényekkel, növelve ezzel számos betegség kialakulásának kockázatát" – mondja Tam Fry a National Obesity Forum munkatársa.