3 ritka betegség, ami hihetetlenebb, mint egy Disney-mese

betegség Csipkerózsika mese Jégvarázs ritka betegség Pinokkió Disney
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mivel legtöbbször nem szokványos, egyértelmű tünetekkel jelentkeznek, nehéz diagnosztizálni az úgynevezett ritka betegségeket, amelyek általában csak a lakosság elenyésző részét érintik. Ezek a rendellenességek nagyon veszélyesek, krónikus leépüléshez vezethetnek, és nem ritkán nagy fájdalmakkal is járnak. Íme három betegség, amelyek olyanok, mintha valamelyik népszerű gyermekmeséből léptek volna elő - pedig közel sem olyan tündérmesébe illőek.

A kisfiú, akit az élő kis Pinokkiónak neveznek

A mindössze 21 hónapos Ollie Trezise egy ritka rendellenességgel, az úgynevezett encephalocele-val, vagyis agysérvvel született. A walesi kisfiú

agyának egy része a betegség miatt az orrán át növekszik,

hatalmas duzzanatot okozva ezzel az arcán. Ollie-t emiatt többször is műteni kellett a Birmighami Gyermekkórházban, hogy lélegezni tudjon.

Édesanyja még Ollie magzatkorában tudta meg, hogy valami nem stimmel gyermekével: 20 hetes terhes volt, amikor egy vizsgálaton az orvosoknak feltűnt, hogy egy nem odaillő lágyékrész növekszik a baba arcán. A röntgenfelvétel később megerősítette a gyanújukat, és megállapították az encephalocele-t. A rendellenesség a terhesség alatti nem tökéletes idegcsőzáródásra vezethető vissza.

A lány, aki Csipkerózsikaként aludt végig két teljes hetet

Louisa Ball-t a családja és barátai egyszerűen csak Csipkerózsikának hívnak, pedig az élete cseppet sem nevezhető tündérmesének. A fiatal lány akár két hetet is képes végigaludni az úgynevezett Kleine-Levin szindrómája miatt.

Ritka rendellenessége miatt nem tud részt venni az iskolai vizsgákon,

a táncóráin, egy alkalommal pedig az egyhetes családi nyaralásról is lemaradt, mert végigaludta.

Forrás: Northfoto

A lány 2008 októberében tapasztalta magán először a krónikus fáradtság tüneteit, miután kilábalt az influenzából. Az orvosok évekig nem tudták megmondani, mi lehet a baja. A tudomány mai állása szerint a Kleine-Levin szindrómát az agy azon részének hibás működése okozza, amely az étvágyat és az alvást szabályozza. A rendellenesség férfiaknál gyakrabban fordul elő, mint nőknél, és felnőttkorra általában nyomtalanul eltűnik, és a beteg teljesen felépül.

Gracie, aki olyan, mint a Jégvarázs Elsája

Az imádnivaló Gracie Hughes mindössze 16 hónapos volt, amikor az orvosok az úgynevezett Raynaud szindrómát diagnosztizálták nála. A ritka rendellenesség miatt a kislány teste azonnal kék színűre változik, amint hideggel érintkezik. Szőke haja és a betegsége miatt viselt speciális kesztyű miatt édesanyja Elsának becézi kislányát, aki egyébként maga is nagyon szereti a népszerű Disney-mesét és főszereplőjét.

Forrás: Northfoto

Gracie számára az olyan mindennapos tevékenységek is gondot okoznak, mint például kimenni a szabadba. A kislány nem ehet jégkrémet, és ugyanígy tiltott számra a hideg üdítőitalok fogyasztása is. Édesanyja minden egyes alkalommal több réteg ruhába öltözteti, amikor el kell hagyniuk a házat: meleg thermo pulóvereket ad rá, dupla zoknit, sapkát, sálat, illetve a speciális kesztyűjét is viselnie kell. A betegség meglehetősen ijesztő:

a hőmérséklet hirtelen változására a kislány egész teste túlérzékeny, és a fagyás tüneteit produkálja.

Paraziták és mutáns magzatok

Minden anya rémálma, hogy a gyermeke valamilyen születési rendellenességgel jön a világra. Most megismerkedhetsz a legmegdöbbentőbb betegségekkel - kattints ide a cikkért!

Betegségek, amelyeket könnyen összeszedhet a gyerek, akár az iskolában ishttp://www.life.hu/drlife/20161104-betegsegek-amiket-konnyen-osszeszedhet-a-gyerek.htmlMinden szülő tudja: az iskolai időszak egyet jelent a különféle megbetegedésekkel, amelyek kiválóan tudnak terjedni az egész nap egy légtérben lévő gyerekek között. Most összegyűjtöttük a leggyakoribbakat. Dr. Life--Tegyél jót a tüdődnek! Így vigyázhatsz az egészségérehttp://www.life.hu/drlife/20161107-igy-vigyazhatsz-a-tudod-egeszsegere.htmlAhhoz, hogy a tüdő el tudja látni feladatát, vagyis értékes oxigénnel lássa el szervezetünket, nélkülözhetetlen zavartalan működése és egészsége. Mindezért te is sokat tehetsz! Gondoskodj róla tippjeink segítségével. Dr. LifeOrigoHajhullás fiatalkorban? Ezek lehetnek az okaihttp://www.life.hu/drlife/20161103-a-serdulokori-es-fiatalkori-hajhullas-okai-ezek-lehetnek.htmlA hajhullás egy természetes folyamat, amely a legtöbb esetben összefügg az évszakváltással, a stresszel, illetve az életkor előrehaladásával is. Ám mit jelezhet a hajhullás akkor, ha mindezt kamasz gyermekénél tapasztalja a szülő? Dr. LifeOrigoŐk sem tökéletesek! Sztárok, akik valamilyen csúf bőrbetegségben szenvednekhttp://www.life.hu/drlife/20161018-sztarok-akik-valamilyen-borbetegsegben-szenvednek-cameron-diaz-morgan-freeman-seal.htmlBár első pillantásra úgy tűnhet, mindig makulátlan a külsejük, a bőrt elcsúfító különféle megbetegedések sajnos a hírességeket sem kímélik – az ő esetükben inkább egy jó kezű sminkes vagy valamelyik képretusáló program jelenthet egyedüli megoldást. A Life.hu most összegyűjtötte a celebeket, akik tudják, mit jelent együtt élni valamilyen bőrt elcsúfító elváltozással. Dr. LifeNorthfotoSuhajda Dániel: „Végig ott voltam a kislányom születésénél”http://www.life.hu/drlife/20161019-suhajda-daniel-szinesz-a-joba-rosszban-szinesze-vegig-ott-volt-kislanya-szuletesenel.htmlA Jóban Rosszban sztárjának nemrég született meg második gyermeke, akinek világrajövetelét az elejétől végigasszisztálta. Dr. Life--Okok, amelyek miatt fájdalmas lehet a menstruációdhttp://www.life.hu/drlife/20161020-ezert-lehet-fajdalmas-a-menstruaciod.htmlÉlete során minden harmadik nő megtapasztalja a menstruációs fájdalmat, amely sokszor elviselhetetlen formában is jelentkezhet, és nem egy komoly betegség tünete is lehet. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.