Kiderült, mi az igazi boldogság titka

Forrás: Thinkstock -
boldogság kutatás pénz barátság pszichológia egészség mentális egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pénz nem boldogít – tartja a mondás, amit nemrég tudományosan is alátámasztottak egy neves londoni egyetem kutatói, akik szerint az emberi szenvedések nagy részéért sokkal inkább a kisiklott emberi kapcsolatok, valamint a testi és lelki megbetegedések tehetők felelőssé.

A boldogság nem a pénzen, sokkal inkább a barátságokon és az egészségi állapoton múlik – derült ki egy nemrég készült kutatásból, amely során Lord Richard Layard, a tanulmány vezetője és csapata az igazi boldogság és elégedettség titkát keresték. Az eredmények azt mutatják, hogy

a mentális jólét és egészség javítása akár 20 százalékkal is növelheti az emberek boldogságérzését,

míg ha a döntéshozók a szegénység kiküszöbölésére koncentrálnak, akkor mindössze csak 5 százalékkal emelkedhet ez az általános boldogságmutató.

A boldogság a barátságokon és az egészségi állapoton alapul Forrás: Thinkstock

Hiába élünk jobban, nem vagyunk boldogabbak

Lord Richard Layard közgazdász, aki egykor Tony Blair és Gordon Brown tanácsadója is volt, rámutatott a tényre, miszerint hiába nőtt a duplájára

az elmúlt ötven évben az átlagjövedelem, az emberek semmivel sem lettek boldogabbak, mint korábban.

Éppen ezért a szakember úgy véli, hogy a kormánynak azon kéne dolgoznia, hogy visszaszorítsa az olyan mentális betegségeket, mint a szorongás és a depresszió, mivel ennek számos pozitív hozadéka lenne.

„Ha párra lelsz az életben, az legalább akkora öröm, mint amekkora bánat az, ha elveszíted a munkád” Forrás: Thinkstock

Zacher Gábor szerint ez a boldogság titka

Felesleges azon gondolkodni, mit jelent a boldogság, hiszen az abszolút egyénfüggő: az ember vagy jól érzi magát és boldog, vagy nem – vélekedik Zacher Gábor. A neves toxikológus önmagát viszont boldog embernek tartja, boldogságának három összetevőjét pedig el is árulta – kattints ide a cikkért!

A boldog gyerekkor mindennek az alapja

Lord Layard szerint a brit kormány már eleget tett a szegénység felszámolásáért, ezért itt az ideje annak, hogy az alkoholizmus, a depresszió, a szorongásos betegségek és a családon belüli erőszak ellen is tegyen lépéseket. Layard szerint azt is fontos leszögezni, hogy a boldog felnőttkornak nem a gyerekkori iskolai teljesítmény lesz a fokmérője.

Sokkal meghatározóbb az, hogy az illetőnek boldog gyerekkora volt-e, illetve érzelmi biztonságban nőtt-e fel.

Hangsúlyozta, hogy a gyerekek számára egyfajta átkot jelent az, hogy csak az iskolai végzettségük alapján ítélik meg őket, miközben a lelki és mentális egészségük csak másodlagos szempont.

A közgazdász határozott véleménye az, hogy a mentális egészségügyi szolgáltatások javítása sokkal nagyobb hatású lenne, mint gondolnánk.

A boldog gyerekkor mindennek az alapja Forrás: Thinkstock

A hurráoptimista nők 6 titka

Téged is furdal a kíváncsiság, miként lehet az, hogy valaki állandóan mosolyog? Hogy soha, semmi sem hozhatja ki a sodrából? Íme, a titok – kattints ide!
Tippek, hogy ne stresszeld magad agyon az ünnepek alatthttp://www.life.hu/drlife/20161219-tippek-hogy-ne-orulj-meg-karacsony-alatt.htmlTe sem érted, hogy az, ami elméletben a szeretet ünnepét jelenti, a gyakorlatban miért jár több idegőrlő perccel és veszekedéssel, mint bármi más az évben? Az Amerikai Pszichológiai Társaságnak van rá válasza, plusz arra is, mit tehetsz azért, hogy idén másképpen gondolj a karácsony körüli időszakra. Dr. Life--Legyen ez a karácsony más, mint az eddigiekhttp://www.life.hu/drlife/20161219-tippek-a-boldogabb-es-egeszsegesebb-karacsonyhoz.htmlA karácsonyi időszak és az év végi számvetés közeledte egy jó alkalom arra, hogy átgondold, mit lehetne tenned azért, hogy még szebb és boldogabb legyen az életed. És mindezt miért ne kezdhetnéd el éppen karácsonykor? Íme, néhány tipp, hogy jobban érezd magad a bőrödben – nem csupán az ünnepek alatt, hanem az év további részében is. Dr. LifeThinkstockTilla miatt járt HIV-szűrésen Kucsera Gábor és felesége, Tápai Szabinahttp://www.life.hu/drlife/20161207-kucsera-gabor-es-tapai-szabina-hiv-szuresen-jartak.htmlKucsera Gábor és felesége, Tápai Szabina csak élvezni akarták végre egymás társaságát, végül HIV-szűrés lett belőle. Dr. Life--Nem megy a tanulás? Módszerek, amelyekkel hatékonyabbá tehetedhttp://www.life.hu/drlife/20161207-hatekony-tanulasi-modszerek.htmlA vizsgaidőszak és a félév végi hajrá előtt sokak számára ismét aktuálissá válik a hatékony tanulás kérdése a jobb jegyek érdekében. Most összegyűjtöttünk néhányat, amelyekkel biztosan sikerrel veheted az iskolai megmérettetéseket! Dr. Life--Miért élnek tovább a nők, mint a férfiak?http://www.life.hu/drlife/20161207-miert-elnek-tovabb-a-nok-mint-a-ferfiak.htmlA kutatók szerint az emberek hatalmas lépéseket tettek az elmúlt két évszázadban afelé, hogy növeljék a várható élettartamuk hosszát. Ennek ellenére a nők és a férfiak közötti különbség ebben a tekintetben nem változott. Vajon mi lehet ennek az oka? Dr. LifeThinkstockA magányosság hasznos is lehet?http://www.life.hu/drlife/20161123-a-maganyossag-erzese-ezt-jelenti-valojaban.htmlEgyedül lenni rossz, a magányosság pedig akár még meg is betegíthet. De valóban a magány okolható azért, hogy rosszul érezzük magunkat a bőrünkben? Hogy elégedetlenek vagyunk az életünkkel? A magányosság érzése egy egészen más szemszögből. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.