A pénz nem boldogít – tartja a mondás, amit nemrég tudományosan is alátámasztottak egy neves londoni egyetem kutatói, akik szerint az emberi szenvedések nagy részéért sokkal inkább a kisiklott emberi kapcsolatok, valamint a testi és lelki megbetegedések tehetők felelőssé.

A boldogság nem a pénzen, sokkal inkább a barátságokon és az egészségi állapoton múlik – derült ki egy nemrég készült kutatásból, amely során Lord Richard Layard, a tanulmány vezetője és csapata az igazi boldogság és elégedettség titkát keresték. Az eredmények azt mutatják, hogy a mentális jólét és egészség javítása akár 20 százalékkal is növelheti az emberek boldogságérzését, míg ha a döntéshozók a szegénység kiküszöbölésére koncentrálnak, akkor mindössze csak 5 százalékkal emelkedhet ez az általános boldogságmutató.

A boldogság a barátságokon és az egészségi állapoton alapulForrás: Thinkstock

Hiába élünk jobban, nem vagyunk boldogabbak

Lord Richard Layard közgazdász, aki egykor Tony Blair és Gordon Brown tanácsadója is volt, rámutatott a tényre, miszerint hiába nőtt a duplájára az elmúlt ötven évben az átlagjövedelem, az emberek semmivel sem lettek boldogabbak, mint korábban. Éppen ezért a szakember úgy véli, hogy a kormánynak azon kéne dolgoznia, hogy visszaszorítsa az olyan mentális betegségeket, mint a szorongás és a depresszió, mivel ennek számos pozitív hozadéka lenne.

Ezen jó hatások egyike lenne például, hogy többen dolgoznának, ebből következően pedig megnőne az adóból származó jövedelem. Mindezeken túl csökkenne az egészségügyi kiadások mértéke is. A depresszió és a szorongás visszaszorítása négyszer hatékonyabb lenne, mintha a szegénységet akarnák visszaszorítani – nyilatkozta Layard. Hozzátette: „Ha párra lelsz az életben, az legalább akkora öröm, mint amekkora bánat az, ha elveszíted a munkád.”

„Ha párra lelsz az életben, az legalább akkora öröm, mint amekkora bánat az, ha elveszíted a munkád”Forrás: Thinkstock

 

Forrás: Origo
Zacher Gábor szerint ez a boldogság titka
Felesleges azon gondolkodni, mit jelent a boldogság, hiszen az abszolút egyénfüggő: az ember vagy jól érzi magát és boldog, vagy nem – vélekedik Zacher Gábor. A neves toxikológus önmagát viszont boldog embernek tartja, boldogságának három összetevőjét pedig el is árulta – kattints ide a cikkért!

A boldog gyerekkor mindennek az alapja

Lord Layard szerint a brit kormány már eleget tett a szegénység felszámolásáért, ezért itt az ideje annak, hogy az alkoholizmus, a depresszió, a szorongásos betegségek és a családon belüli erőszak ellen is tegyen lépéseket. Layard szerint azt is fontos leszögezni, hogy a boldog felnőttkornak nem a gyerekkori iskolai teljesítmény lesz a fokmérője. Sokkal meghatározóbb az, hogy az illetőnek boldog gyerekkora volt-e, illetve érzelmi biztonságban nőtt-e fel. Hangsúlyozta, hogy a gyerekek számára egyfajta átkot jelent az, hogy csak az iskolai végzettségük alapján ítélik meg őket, miközben a lelki és mentális egészségük csak másodlagos szempont.

A közgazdász határozott véleménye az, hogy a mentális egészségügyi szolgáltatások javítása sokkal nagyobb hatású lenne, mint gondolnánk.

A boldog gyerekkor mindennek az alapjaForrás: Thinkstock
A hurráoptimista nők 6 titka
Téged is furdal a kíváncsiság, miként lehet az, hogy valaki állandóan mosolyog? Hogy soha, semmi sem hozhatja ki a sodrából? Íme, a titok – kattints ide!