Csak hétvégén van időd a testmozgásra? Így is sokat tehetsz magadért

Forrás: Thinkstock -
várható élettartam egészség mozgás sport edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nehezedre esik időt szakítani az edzésre a rohanó hétköznapokban? Egy friss kutatás szerint mindezzel egyáltalán nincs probléma, hiszen már egy heti egy vagy két alkalommal űzött kiadós mozgásforma is ugyanolyan hatásos lehet.

Azok az emberek, akik hetente mindössze egyszer vagy kétszer tudnak sportolni, ugyanúgy megtapasztalhatják a mozgás egészségre gyakorolt pozitív hatásait, mint azok, akik hetente akár többször is el tudnak járni edzeni – derült ki egy nemrég készült felmérésből, amelyet a Journal of the American Medical Association Internal Medicine című szaklap friss számában tettek közzé.

A heti egy vagy két alkalommal űzött sport ugyanolyan hatásos lehet Forrás: Thinkstock

A vizsgálat során, amelyet több mint 60 ezer skót és brit felnőtt bevonásával végeztek 1994 és 2012 között, kiderült: a hétvégi sportolók esetében ugyanúgy csökkent az idő előtti halálozás kockázata, mint azoknál, akik gyakrabban járnak az edzőterembe mozogni.

Mindemellett az egyes betegségek kialakulásának kockázata is nagyjából ugyanolyan arányban csökkent a két tábornál. A heti többször sportolók például 41%-kal kisebb eséllyel betegedtek meg szív- és érrendszeri rendellenesség következtében, a rák kockázata pedig 21%-kal alacsonyabb volt, mint az egyáltalán nem sportoló társaiknál. A hétvégén edzőknél az érrendszeri betegségek és a rák kockázata 40%-kal, illetve 18%-kal volt kisebb.

A brit egészségügyi rendszer (NHS) hivatalos ajánlása szerint

heti legalább 150 perc visszafogott intenzitású testmozgás szükséges a korai halál kivédéséhez,

de ugyanez a hatás érhető el heti 75 perc intenzív sportolással is.

Egyes betegségek kialakulásának kockázata is nagyjából ugyanolyan arányban csökkent a két tábornál Forrás: Thinkstock

A heti 150 perc akár ötször végzett, 30 percig tartó séta is lehet, de sokan erre egyszerűen képtelenek időt szakítani teendőik közepette – nekik lehet jó alternatíva a rövidebb ideig tartó, ám intenzívebb mozgás.

„Ha az ember túl elfoglalt a heti 5x0 perces testmozgáshoz, elég a 150 percet egy vagy két részletben, a hétvégén letudni. Persze egyes vélemények szerint nem mindegy, hogy milyen mozgásformáról van szó, de a tempós gyaloglás például mindenképpen hatékony eszköze annak, hogy fittek maradjunk”

– fogalmaz a kutatást vezető Hannah Arem, a George Washington University munkatársa, aki szerint mindez apróbb dolgokban is kivitelezhető. Például jó alternatíva lehet a liftezés helyetti lépcsőzés, vagy az autózás helyetti sétálás is.

Millióan vannak, akik hetente egyszer-kétszer sportolnak, de úgy érzik, hogy ez nem elég Forrás: Thinkstock

A tanulmány fő szerzője, a Loughborough Egyetemen tanító Gary O'Donovan szerint azok is megnyugodhatnak, akiknek eddig mindössze egy vagy két alkalom jutott az idejükből arra, hogy eddzenek.

5 fontos egészségügyi történés 2016-bólhttp://www.life.hu/drlife/20170105-fontos-egeszseguggyel-kapcsolatos-tortenesek-2016-bol.htmlEgy globális vészhelyzet, egy nagylelkű felajánlás és egy középkori kórokozó túlélése – az elmúlt év egyaránt bővelkedett jó és rossz egészségüggyel kapcsolatos történésben, amelyek hol megmelengették a szívünket, hol elborzasztottak bennünket. Most összegyűjtöttük a legfontosabbakat. Dr. LifeAFPNem biztonságos a Kim Kardashian által is szedett reggeli rosszullétek elleni pirula?http://www.life.hu/drlife/20170109-kim-kardashian-altal-reklamozott-terhessegi-rosszulletek-elleni-gyogyszer-nem-biztonsagos.htmlÁll a bál a popókirálynő által is reklámozott, terhességi rosszullétekre szedett gyógyszer, az úgynevezett Diclegis körül: egy nemrég készült vizsgálat során ugyanis nem csupán kétségbe vonták a tabletta hatékonyságát, hanem még ártalmasnak is nevezték, lévén, hogy növeli a szülési rendellenességek kialakulásának kockázatát. Dr. Life--Így lesz 2017 életed legjobb évehttp://www.life.hu/drlife/20170103-apro-valtoztatasok-amelyek-jobba-teszik-a-2017-es-evet.htmlHangzatos fogadalmak helyett sokszor elegendő csupán néhány apróbb változtatás, hogy jobbá tedd a mindennapjaidat. Most összegyűjtöttük ezeket. Dr. LifeThinkstockA hamis remény szindrómája: ezért nem tartjuk be a fogadalmainkathttp://www.life.hu/drlife/20161222-az-ujevi-fogadalmakat-ezert-nem-sikerul-betartani.htmlTervezted idén, hogy újévi fogadalmat teszel? Nos, jó, ha tudod, hogy tudományos oka van annak, ha nem leszel képes betartani az elhatározásodat. Tudósok egyszerűen csak „hamis remény” szindrómának nevezik a jelenséget, melynek lényege, hogy könnyen megváltoztathatónak gondoljuk az adott dolgot, ezzel együtt azonban túl nagy elvárásokat is támasztunk magunkkal szemben. Dr. LifeThinkstockTovább él az, aki 25 éves kor felett vállal gyereket?http://www.life.hu/drlife/20161221-hosszabb-ideig-elnek-azok-a-nok-akik-25-eves-kor-felett-szulnek.htmlÉrdekes összefüggést állapítottak meg a szülés és a magasabb életkor között a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i Egészségügyi Iskolájában. A vizsgálat szerint azok a nők, akik 25 évesen vagy afelett szülték meg első gyermeküket, nagyobb eséllyel élték meg a 90. évüket. De mi lehet az oka? Dr. LifeThinkstockMagyar sztárok, akik súlyos betegségekkel küzdöttek meg idénhttp://www.life.hu/drlife/20161220-magyar-sztarok-akik-sulyos-betegseggel-kuzdottek-meg-2016-ban.htmlA különféle megbetegedések nem tesznek különbséget híres és kevésbé ismert emberek között. Most összegyűjtöttük azokat a hazai színészeket és énekeseket, akiknek 2016 sajnos nem sok jót hozott az egészségük terén. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.