Tovább él az, aki 25 éves kor felett vállal gyereket?

Forrás: Thinkstock -
életkor terhesség várható élettartam nők szülés napidoktor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Érdekes összefüggést állapítottak meg a szülés és a magasabb életkor között a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i Egészségügyi Iskolájában. A vizsgálat szerint azok a nők, akik 25 évesen vagy afelett szülték meg első gyermeküket, nagyobb eséllyel élték meg a 90. évüket. De mi lehet az oka?

A kaliforniai tanulmány szerint azok a hölgyek, akik 25 éves koruk felett szültek először, nagy valószínűséggel az egyetemi tanulmányaik és diplomaszerzésük miatt tolták későbbre a házasságot, a gyerekvállalást, és általában magasabb jövedelemmel is rendelkeznek.

Aladdin Shadyab, a kutatás vezetője szerint pedig mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszabb legyen ezeknek a nőknek a várható életkora.

Várhatóan hosszabb ideig élnek azok a nők, akik 25 éves kor felett szülnek Forrás: Thinkstock

„A legvalószínűbb magyarázat az, hogy azok a nők, akik később vállalnak gyermeket, társadalmi és gazdasági szempontból is magasabb szinten állnak. Előző kutatásainkból már kiderült, hogy ezek az emberek jellemzően hosszabb ideig is élnek.”

– fogalmazott Shadyab, aki rámutatott arra a tényre, miszerint a hosszú élettel kapcsolatban eddig ritkán kapott szerepet a reproduktivitás. „A kutatások általában a fizikai aktivitásra vagy az étrendre koncentrálnak.”

Még több érdekes információért kattints a Napidoktor.hu oldalára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.