Igaz, vagy sem? A legnagyobb egészségmítoszok

mítosz tévedés igazság egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lenyelt rágógumi, a vizes haj és a kancsalítás esete – szinte biztos, hogy te is bedőltél már a velük kapcsolatban terjedő mítoszoknak. Most a tudomány segítségével leszámolunk ezekkel az évek óta hajtogatott egészségmítoszokkal. Íme, az igazság.

„Ne vágd le a kenyér héját, mert abban van a vitamin!”

Egy Németországban végzett 2002-es vizsgálat során megállapították, hogy maga a sütési folyamat hatására egy olyan antioxidáns keletkezik a kenyérben, amely a héjában nyolcszor nagyobb mennyiségben fordul elő, mint a belsejében.

A szakértők szerint azonban ennél jóval fontosabb az, hogy teljes kiőrlésű lisztből készüljön az adott pékáru, mivel ezeknek a termékeknek a tápértéke és a rosttartalma jóval magasabb, mint a fehér lisztes társaiké.

Nem az a fontos, hogy héjastul vagy héj nélkül esszük a kenyeret, hanem az, hogy milyen lisztből készül Forrás: Thinkstock

„Ha vizes hajjal kimész, megfázol”

Attól, hogy fázol, még nem leszel beteg. Egy Angliában végzett felmérésben egy önkéntes csoport minden tagját vírusos fertőzésnek tettek ki, ám míg a csapat egyik fele egy meleg szobában maradhatott, addig a másiknak frissen fürödve, vizes zokniban kellett állniuk a folyosón fél órát. Az eredmények szerint nem lettek többen és jobban betegek a vizes csoportban, mint a másikban.

„Etesd a meghűlést, és éheztesd a lázat”

Az angol mondás csak félig-meddig igaz: azon a megfigyelésen és hiten alapszik, hogy az influenza esetén a jó táplálkozás gyorsítja a betegség lefolyását, ezzel szemben, ha valakinek magas a láza, a koplalás mérsékli a testhőmérsékletet. Az igazság az, hogy

a kiegyensúlyozott táplálkozás a betegség idején is nagyon fontos,

hiszen megfelelő mennyiségű energia nélkül nem tud a szervezet működni, ezáltal gyógyulni sem.

„Ne kancsalíts, mert úgy maradsz”

Szakértők szerint teljesen ártalmatlan, ha a vicc vagy bármi más kedvéért önként határozva kancsalítasz. Ha azonban a gyerekednél észleled a kancsalítást (és éppen nem egy rajzfilmfigurát utánoz), érdemes mihamarabb orvoshoz fordulnod vele, mert látási problémákra utalhat.

A grimaszolás is teljesen ártalmatlan – kivéve a gyerekeknél! Forrás: giphy.com

„A lenyelt rágógumi hét évig a gyomorban marad”

Benned is tisztán él még szüleid intő szava, miszerint, ha lenyeled a rágógumit, fájni fog a hasad? Mi több, évekig ott marad a gyomrodban? Ha már arra készültél, hogy mindezt továbbadod a te gyerekednek is, szólunk, hogy ez nem igaz.

Mint bármelyik másik élelmiszeripari termék, a rágógumi is először a gyomorba, majd onnan a belekbe kerül. Bő folyadékkal

napok alatt átjut a bélrendszeren, majd minden gond nélkül távozik a szervezetből.

„Napi egy alma az orvost távol tartja”

A szakértők szerint egy marék áfonyára inkább igaz a fenti állítás. Ez a nagyon finom bogyós gyümölcs igazi szuperélelmiszernek számít a benne lévő sok-sok antioxidánsnak, rostnak és vitaminnak köszönhetően.

Természetesen a többi zöldség és gyümölcs is nagy szerepet játszik a különféle megbetegedések – például a szív- és érrendszeri rendellenességek, a daganatok vagy a cukorbetegség – elkerülésében. Tehát akár almát, akár áfonyát fogyasztasz, tudd, hogy csak jót teszel vele a szervezetednek, a kulcs mégis a változatosság.

„A csuklás elmúlik, ha megijesztenek”

Akárcsak a víz kortyolgatásáról vagy a lélegzet visszatartásáról, úgy a rémisztgetésről sincs tudományosan bizonyítva, hogy használ a csuklás ellen. Egy 1971-ben, a The New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent írás szerint jó megoldás lehet a kellemetlenség leküzdésére egy teáskanál kristálycukor lenyelése. A tanulmány szerint 20 emberből 19-nél ennek hatására megszűnt a csuklás.

Egy teáskanál kristálycukor jobban használ a csuklás ellen, mint ha megijesztenének Forrás: giphy.com

„Evés után egy óráig még nem szabad úszni”

Evés után a vér nagyobb része az emésztőrendszerbe áramlik. Ebből született az az elgondolás, hogy közvetlenül étkezés után nem szabad vízbe menni, mert

sokkal könnyebben görcsöl be a láb, ami mélyebb víz esetén akár fulladáshoz is vezethet.

Ez azonban nem igaz: lehet, hogy sokkal kevesebb energiád van az úszáshoz, ugyanakkor nem gátol meg abban, hogy biztonságosan mozogj vagy játssz a vízben evés után.

„Minden gyereknek szüksége van napi egy multivitaminra”

Az iránymutatás szerint a gyermekek első évében az ideális táplálék az anyatej, amely minden szükséges tápanyagot biztosít a kicsinek. Ezt követően lehet szedni multivitamint, ami természetesen nem árt, a szakértők mégis azt vallják, hogy inkább a táplálkozás útján kapják meg a szervezetük működéséhez és fejlődéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. A multivitaminok viszont jó szolgálatot tehetnek akkor, ha a pici éppen a válogatósabb korszakát éli.

„A meleg tej segít az elalvásban”

A tej kis mennyiségben tartalmazza a pulykahúsban is megtalálható triptofán nevű aminosavat, amely nyugtató hatása révén valóban segíthet az álomba szenderülésben – ehhez a hatáshoz azonban

jóval többet kellene inni, mint egyetlen pohár vagy bögre.

Az alvászavarok enyhítésében sokkal jobb valamilyen rutin kialakítása, amelynek része lehet az ágyba bújás előtti meleg tej, ám az elfogyasztását követő fáradtságérzet inkább csak a placebóhatásnak tudható be.

A meleg tej segít az elalvásban, de ehhez többet kellene inni, mint egyetlen pohár vagy bögre Forrás: Thinkstock
Így lesz 2017 életed legjobb évehttp://www.life.hu/drlife/20170103-apro-valtoztatasok-amelyek-jobba-teszik-a-2017-es-evet.htmlHangzatos fogadalmak helyett sokszor elegendő csupán néhány apróbb változtatás, hogy jobbá tedd a mindennapjaidat. Most összegyűjtöttük ezeket. Dr. LifeThinkstockTudományos áttörések az egészségügyben: ezeket várhatjuk 2017-tőlhttp://www.life.hu/drlife/20170118-tudomanyos-attoresek-az-egeszsegugyben-2017-ben.htmlMindenki kíváncsi arra, hogy mit hoz a jövő, és vajon lesznek-e olyan új orvostudományi áttörések, amelyek akár a mi életünket is befolyásolhatják. Csodák persze nincsenek, az előrejelzések szerint azonban számíthatunk rá, hogy a közeljövőben teljesen megváltozik majd az orvostudomány hozzáállása néhány nagyon fontos témában. Íme. Dr. LifeThinkstock5 fontos egészségügyi történés 2016-bólhttp://www.life.hu/drlife/20170105-fontos-egeszseguggyel-kapcsolatos-tortenesek-2016-bol.htmlEgy globális vészhelyzet, egy nagylelkű felajánlás és egy középkori kórokozó túlélése – az elmúlt év egyaránt bővelkedett jó és rossz egészségüggyel kapcsolatos történésben, amelyek hol megmelengették a szívünket, hol elborzasztottak bennünket. Most összegyűjtöttük a legfontosabbakat. Dr. LifeAFPMűcici, kacsaszáj, tükörsima arc – sztárplasztikák 2016-banhttp://www.life.hu/drlife/20161125-vilagsztarok-akik-2016-ban-plasztikaztattak-koztuk-van-cameron-diaz-gisele-bundchen-is.htmlHollywoodban bizony előny a tökéletes test – legyen az ember lánya 20 vagy 70 éves. Az álomgyárban kevesen vannak, akik még sosem feküdtek kés alá, és még kevesebben azok, akiknek ezt el is lehet hinni. 2016-ban is voltak plasztikabotrányok: mutatjuk is, kik kavarták fel legjobban az állóvizet. Dr. LifeAFP„Nem teszek mást, mint tolmácsolok önmaga meg önmaga között" – Exkluzív interjú Jeffrey Allennelhttp://www.life.hu/drlife/20170123-jeffrey-allen-energiagyogyasszal-exkluziv-interju.htmlTöbb sikertörténet áll a szoftvermérnökből lett energiagyógyász, Jeffrey Allen mögött, aki immár 10 éve tanítja másoknak, hogyan fordíthatják a javukra a saját energiájukat. Exkluzív interjú az elismert oktatóval, lifecoach-csal és szerzővel. Dr. LifeOrigoElhúzódó köhögés: mit jelezhet?http://www.life.hu/drlife/20170119-mit-jelezhet-az-elhuzodo-kohoges.htmlA hideg, téli időszakban nem nehéz összeszedni valamilyen légúti megbetegedést, nem is beszélve az ilyenkor tomboló influenzajárványról. A bakteriális vagy vírusos eredetű gyulladások okozhatnak köhögést, ám a szűnni nem akaró krákogás mögött egészen más okok is állhatnak. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.