Ezekre figyelj a hétköznapokban, ha cukorbeteg vagy

Forrás: Shutterstock -
cukorbetegség bőrszárazság cukorbeteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A cukorbetegeknek nemcsak az adott étel szénhidrát-, és cukortartalmára kell figyelniük. A bőrápolás, vagy a kényelmes cipő kiválasztása legalább ennyire fontos!

Felejtsd el a forró fürdőt!

A bőrápolás kifejezetten fontos a cukorbetegséggel küzdő emberek számára. Hiszen a bőr állapotából, már sokszor lehet következtetni a diabéteszre. A nem megfelelő krémek használata, még többet árthat a fekélyes, sebes bőrfelületeknek. A cukorbetegek bőre rendkívül száraz, emiatt gyakran érzékel állandó viszketést az adott ember. A berepedezett, kiszáradt bőrt érdemes testápolóval megnyugtatni, de ez még nem elegendő, hiszen fontos, a megfelelő folyadékbevitel is. Már csak a bőr hidratáltsága miatt is ajánlott a napi 2-3 liter folyadék elfogyasztása. Bármilyen hűvös is van odakint, érdemes elkerülni a nagyon forró fürdőt, ha cukorbeteg az ember. A meleg víz ugyanis tovább szárítja, az egyébként is érzékeny bőrt.

A berepedezett, kiszáradt bőrt érdemes testápolóval megnyugtatni Forrás: Shutterstock

Megfáztál? Nézd meg jól, mivel csillapítod a fájdalmat!

Gyakran nem is gondolják, de nemcsak az élelmiszerek vásárlásánál érdemes figyelni a csomagolást! A patikában sem szabad hűbelebalázs módjára vásárolni a vény nélkül kapható termékeket, mondjuk influenzaszezonban. Mindig figyelni kell arra, hogy az adott készítménynek ne legyen magas a cukortartalma. A folyékony gyógyszerek (megfázás esetén) például magasabb cukortartalommal bírhatnak. Szerencsére ma már számos termék csomagolásán külön feltüntetik, hogy szedhetik-e a cukorbetegek!

Figyelj arra, hogy a gyógyszernek ne legyen magas a cukortartalma! Forrás: Shutterstock

Ha feltöri a lábadat a cipő...

Korábban már említettük, mennyire fontos a megfelelő bőrápolási szerek használata a cukorbetegeknél. Legalább ennyire fontos a lábon keletkező sebek kezelése, és a megfelelő lábbeli kiválasztása. Természetesen a cukorbetegek is nyugodtan hordjanak magassarkút, amennyiben a talpuk nem sebes, nem fáj. Ha azonban a viselés után azt veszik észre, hogy vízhólyag vagy egyéb seb keletkezett a lábukon, azonnal forduljanak orvoshoz, ne várjanak napokat.

Csak óvatosan a kényelmetlen cipőkkel! Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.