Minden nő tudja, hogy a hüvely érzékeny terület, fontos odafigyelni a higiéniájára, fertőzés esetén elengedhetetlen a megfelelő kezelés kiválasztása, illetve sokat tehetünk annak érdekében is, hogy megelőzzük a bajt odalent. A különböző hatóanyagú hüvelykúpok nagy segítségünkre lehetnek, lássuk, mit tudnak ezek a készítmények.

A hüvelyben alkalmazott készítmények - hüvelykúpok, krémek, tabletták, kapszulák, szuszpenziók -, azaz az úgynevezett vaginális készítmények sajátossága, hogy a bennük található hatóanyagok nem szívódnak fel a véráramba, csupán helyi hatással bírnak. Ezekre a készítményekre nemcsak olyankor lehet szükség, amikor baj van, például intim vagy húgyúti fertőzés esetén, vagy ha éppen felfáztunk, sok esetben megelőző céllal is alkalmazhatjuk őket.

Ha csupán ez utóbbi a cél, jó hírünk van: manapság már a gyógyszertárakban, recept nélkül kapható hüvelykúpok többségének fertőtlenítő hatása alkalmas a bakteriális, a gombás és a vírusos fertőzések megelőzésére, közösségi fürdők, uszodák használata előtti, illetve utáni hüvelyi fertőtlenítésre, új szexuális partner esetén a fertőzések megelőzésére, illetve a – például antibiotikum kúra után – felborult hüvelyflóra helyreállítására.

A hüvelykúpokat nemcsak akkor használhatjuk, amikor baj van, sok esetben megelőző céllal is alkalmazhatjuk őketForrás: Shutterstock

Akár orvosi kezelés, akár megelőzés céljából alkalmazzuk ezeket a készítményeket, ügyelni kell arra, hogy kúraszerűen használjuk őket, és az orvos utasításának, illetve a használati útmutatóban leírtaknak megfelelő rendszerességgel és mennyiségben alkalmazzuk őket.

Az biztos ugyanis, hogy egyetlen hüvelykúp vagy hüvelytabletta sem képes csodákra, a rendszeres alkalmazás azonban meghozza a várt eredményt.

Annak, aki a menstruáció idején tampont használ, nem fog problémát okozni a felhelyezése, ezek a készítmények ráadásul kellőképpen csúsznak is. Érdemes az esti fürdés után felhelyezni ezeket és javasolt a tisztasági betét egyidejű használata is, hiszen a kúpok felhelyezve megolvadnak testhőmérsékleten és ebben a halmazállapotban nagy részük távozik is a hüvelyből. A fekvő testhelyzettel ennek esélyét csökkenteni lehet. Ha az éjszakai bevetés nem megoldható, a tisztasági betét használatára külön ügyeljünk és rendszeresen, akár félóránként-óránként cseréljük azt a nappali órákban.

Ha a használat célja nem a megelőzés, sokkal inkább egyes problémák kezelése, fontos tudni, hogy önmagukban ezen készítmények nem mindegyike elegendők: gombás fertőzés esetén például elengedhetetlen gyógyszeres gombaellenes kezelés, ahogyan felfázáskor is az orvosi készítményekkel való együttes használata hoz mielőbbi eredményt.