Százból egy elhízott embernek van pajzsmirigy-alulműködése

Forrás: AFP/Roos Koole -
elhízás obezitológus pajzsmirigy-alulműködés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon minden második ember súlyproblémákkal küzd, de csak legfeljebb 100-ból 1 embernek van pajzsmirigy-alulműködése, ez pedig egy egyszerű vérvétellel kimutatható. A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő betegek körülbelül felénél észlelhető csökkenő étvágy melletti testsúlynövekedés, ez átlagosan 3 kg.

Dr. Bajnok Éva cobezitológus szakorvos szerint 10%-os testsúlynövekedést már nem lehet csupán a pajzsmirigy rovására írni. A pajzsmirigyhormonok a szervezet szinte valamennyi sejtjére hatnak, ezért több szempontból is befolyásolhatják a testsúlyt és a testösszetételt. Szabályozzák az alapanyagcserét, az oxigénfelhasználást, a hőtermelő képességünket és az úgynevezett spontán motoros aktivitást. Hatással vannak a folyadék- és sóháztartásra és az izmok, ízületek működésére is.

Forrás: AFP/Roos Koole

A pajzsmirigy alulműködésére utaló jelek és tünetek lassan alakulnak ki, és elég általánosak: jellemző
ilyenkor a gyengeség, fáradékonyság, aluszékonyság és memóriazavar, de utalhat a betegségre az is,
ha folyton fázunk, székrekedésünk van, ha száraz a bőrünk, elvékonyodik a hajunk, a körmeink töredeznek, ritkul a szemöldökünk, a hangunk rekedt vagy mélyül. Izomfájdalom vagy -merevség, fájdalmas, merev, duzzadt ízületek is pajzsmirigy-alulműködésre utalhatnak, de jelentkezhet menzeszzavar, libidócsökkenés és terméketlenség, lassabb pulzus, emelkedett vérnyomás, fulladás, hangulatzavar, megnagyobbodott pajzsmirigy, magasabb koleszterinszint és vérszegénység is. Hosszú távon szív- és érrendszeri betegségek gyakoribb előfordulása vagy a meglévő romlása, fokozott csonttörékenység is előfordulhat. A lista hosszú, és hiányzik belőle a testsúlynövekedés, amiről már nagyon sokan hallottak vagy olvastak. A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő betegek felénél vehető észre a csökkent étvágy melletti testsúlynövekedés, ennek átlagos mértéke azonban csak 3 kg. A betegség nőknél lényegesen gyakoribb, ezért az ennek következtében kialakuló többletsúly is nagyobb valószínűséggel magyarázható. Tudni kell azonban azt is, hogy jelentős, 10%-os testsúlynövekedést nem lehet csupán a pajzsmirigy rovására írni.

Az elhízások csupán 10-15%-ában áll a háttérben úgynevezett másodlagos, tehát nem az életmóddal
magyarázható ok, többek közt hormoneltérés. A pajzsmirigybetegség melletti vezető endokrin ok az inzulintúltermelés és -rezisztencia (pl. cukorbetegség), az alacsony nemihormon-termelés (pl. menopauza). Igen ritkán kortizoltúltermelés, növekedésihormon-hiány is oka lehet a túlsúlynak. A stressz és a nem megfelelő alvás is tulajdonképpen hormonzavarra vezethető vissza – ha ezt vérvétellel nem is tudjuk igazolni.

Túl sok kalória, túl kevés mozgás áll többnyire az elhízás hátterében

Sokan azt gondolják, hogy a pajzsmirigyük alulműködése miatt híztak el. Az
elhízást és a kedvezőtlen arányú testösszetétel mögött a legtöbb esetben túlzott kalóriabevitel és kevés mozgás áll. Ugyanakkor számos állapot és gyógyszer is okozhat súlynövekedést, például a krónikus stressz, a hormonegyensúly alváshiány okozta felborulása, alvási apnoe szindróma („éjszakai horkolás"), egyes antidepresszánsok, antihisztaminok, sulfonilurea és a betablokkoló szedése. Hízással járhat néhány ritka veleszületett genetikai rendellenesség és agyállományt érintő betegség is. Megdöbbentő, de ennél sokkal gyakoribb valamilyen pszichológiai eredet (mint pl. a stresszevés vagy jutalmazás) vagy épp a mozgást hátráltató reumatológiai eltérés. Az esetek többségében a fent részletezett eltérések részletes feltárásával egyénileg megtervezett étrend és mozgásterápia hosszú távú betartásával, adott esetben gyógyszeres vagy sebészeti beavatkozással célt lehet érni" – hívja fel a figyelmet dr. Bajnok Éva.

A pajzsmirigy alulműködésre létezik gyógyszeres terápia, ezt szakorvos írhatja fel és állítja be pár egyszerű vizsgálat után. Az alulműködést a thyroxine hormon hiánya okozza, a kezeléssel ezt pótolják. A terápia kezdetén fontos a rendszeres felülvizsgálat, hiszen a megfelelő hormonszint beállítása időbe telhet, a későbbiekben az évi ellenőrzés is elegendő.

Felmerül a kérdés, ha az alulműködés elmúlik, helyreáll a testsúly? A válasz sajnos az, hogy nem minden esetben. Ennek legfőbb oka, hogy a testsúly jelentős növekedését nem a pajzsmirigy alulműködése okozza, így annak rendezése nem jár automatikusan a testsúly visszaállásával. Kitartó diéta és mozgás szükséges ehhez is, mint minden más esetben. A pajzsmirigyhormon megfelelő pótlása után ráadásul az izomgyengeség még hónapokig fennállhat, ez egy ideig negatívan befolyásolja a fizikai teljesítőképességet.

A gyógyszeres kezelés mellett érdemes odafigyelni arra is, hogy mit eszünk. Pajzsmirigydiéta kifejezetten nincsen, de pár dolgot érdemes észben tartani. A nyers káposztafélék, a repce, a szója, a sárgarépa és a dió gátolják a jód felvételét, ezért fogyasztásukat javasolt lecsökkenteni. Mondanunk sem kell, ennek alapján a káposztaleves-kúra nem a legjobb választás a testsúly rendezésére. Amit viszont tehetünk, az a tengeri halak fogyasztása és a megfelelő, 2-3 liter folyadék bevitele, illetve hogy elkerüljük az alulműködéssel járó székrekedést, ajánlott a napi 35 gramm rostbevitel.

Marsi Anikó alig várja, hogy újra dolgozhassonhttp://www.life.hu/drlife/20190321-marsi-aniko-alig-varja-hogy-ujra-dolgozhasson-tv2-tenyek.htmlAhogy megírtuk, az utcán sétálva sérült meg súlyosan Marsi Anikó: elesett, és kettétört a combcsontja, műteni kellett. A műsorvezető már alig várja, mikor állhat újra munkába. Dr. LifeFotó: Szabó Gábor - OrigoÉvek óta gluténérzékenységgel küzd Michl Julihttp://www.life.hu/drlife/20190316-evek-ota-glutenerzekenyseggel-kuzd-michl-juli-szineszno.htmlMichl Juli életét évek óta megkeseríti a gluténérzékenység. A színésznő emiatt hét éve diétát tart és bár nagyon odafigyel arra, mit fogyaszt, volt rá példa, hogy a figyelmetlen kiszolgálás miatt veszélyes szituációba került egy vendéglátóhelyen. Dr. LifeOrigoÚj tanulmány: mégsem egészséges a tojáshttp://www.life.hu/drlife/20190316-uj-tanulmany-megsem-egeszseges-a-tojas.htmlA tojás nem annyira jó az egészségünk számára, mert a fogyasztása növeli a koleszterinszintet, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – mutatta ki egy pénteken közzétett átfogó tanulmány. Hogy mennyire lehet ennek hinni, nem tudni, ugyanis ez az élelmiszer már többször került célkeresztbe, mondván: egészségtelen, később aztán ezt mindig megcáfolták. Dr. LifeOrigoRosszul lett az Exatlon forgatásán Palik László, infúzióra kötöttékhttp://www.life.hu/drlife/20190228-rosszul-lett-az-exatlon-forgatasan-palik-laszlo-infuziora-kotottek.htmlAz ájulás szélére került Palik László a TV2 Exatlon Hungary műsorának forgatásakor. A műsorvezetőt a helyi stáb személyzete kórházba is akarta vinni, de a műsorvezető nem akarta, hogy miatta álljon a munka, így infúzióval hozták rendbe. Dr. LifeOrigoÉvekig járt pszichológushoz Tóth Andihttp://www.life.hu/drlife/20190223-evekig-jart-pszichologushoz-toth-andi-enekesno.htmlKamaszlányként nyerte meg az X-Faktort Tóth Andi. Az énekesnő azóta főszerepeket játszik a Madách Színházban, láthattuk sikersorozatban és televíziós műsorban is, egy ideje pedig boldog kapcsolatban él Szabó Ádámmal. Arról azonban eddig nem beszélt, hogy súlyos árat fizetett a hirtelen jött sikerért, amely komoly pszichés betegséget okozott nála. Dr. LifeOrigoMegvakult a magyar zenész, Demeter Györgyhttp://www.life.hu/drlife/20190210-megvakult-a-magyar-zenesz-demeter-gyorgy-bulldozer-zenekar.htmlA népszerű magyar zenész, Demeter György évek óta küzd a szembetegségével, ami tavaly annyira elhatalmasodott rajta, hogy már a műtét sem menthette meg a szeme világát. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.