Egy hétig is fertőzőképes lehet a koronavírus a szájmaszkon

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
COVID-19 szájmaszk koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Arról, hogy mikor és kinek kell maszkot hordani nincs érvényes közmegegyezés, de az biztos, hogy a szájmaszk csak akkor hasznos, ha helyesen viseljük: ha nem fertőtlenítjük, vagy folyamatosan igatgatjuk az arcunkon, akár még a megbetegedést is elősegítjük vele. Fontos kérdés az is, hogy mennyi ideig él meg a koronavírus a maszkokon. 

Akár egy hétig is fertőzőképes maradhat az új koronavírus az orvosi maszkokon – idézi a The Lancet orvosi folyóirat publikációját az Origó.

Kutatók többek között azt is vizsgálták, hogy 22 Celsius-fokos hőmérséklet és 65 százalékos páratartalom mellett a SARS-CoV-2 mennyi ideig fertőzőképes az egyes felületeken. Különböző papíripari termékeken három óra után már nem mutattak ki fertőzőképes vírusrészecskéket, ellenben fán és ruhán akár két napig is megtelepedhet a vírus.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kiderült, hogy a SARS-CoV-2 leginkább a sima felületeket kedveli, ezeken a legstabilabb: üvegen, bankjegyeken négy napig, rozsdamentes acélon és műanyagon akár egy hétig is aktív lehet és ugyanez igaz a szájmaszkokra is, amelyeken meglepő módon egy hét elteltével is találtak fertőzőképes vírust.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.