Rovatok

megelőzés járvány szájmaszk Testről és lélekről védőfelszerelés koronavírus arcmaszk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok ellentmondásos hírt hallani manapság arról, hogy járványügyi szempontból érdemes-e maszkot viselni a lakosságnak, ha elhagyja az otthonát. A jelenlegi hivatalos álláspont és a Magyar Orvosi Kamara szerint igen. Nézzük meg, melyek a maszkviselés mellett szóló legfőbb érvek.

A te maszkod engem véd, az én maszkom téged!


Talán ezzel a mondattal lehet legjobban jellemezni a lakossági maszkviselés lényegét. Az orvosi maszkok illetve szövetmaszkok legfőbb funkciója ugyanis az, hogy megvédje azok környezetét, akik esetleg hordozói a vírusnak. A hosszú lappangási idő miatt sokan úgy is terjeszthetik a betegséget, hogy a tünetek még ki sem alakultak náluk, tehát nem is tudhatnak arról, hogy baj van. Ezt akadályozhatják meg a szájat és orrot fedő orvosi illetve szövetmaszkok.

A szájmaszk legfőbb funkciója az, hogy megvédje azok környezetét, akik esetleg hordozói a vírusnak Forrás: Shutterstock

Kevesebb vírus, kisebb esély!


Az orvosi illetve szövetmaszkok nem szűrik ki a vírusokat és így nem akadályozzák meg, hogy a viselőjük elkapja a betegséget, de nagyban csökkenthetik a megfertőződés esélyét. Mivel a beszélgetés, tüsszentés, köhögés során szétszóródó apró, „vírushordozó" cseppek nem az arcra vagy a nyálkahártyára kerülnek, hanem a maszkra, bizonyos mértékben csökken a szervezetbe jutó vírusok mennyisége, s így a fertőződés veszélye is.

El a kezekkel!


A maszkviselés nagyban gátolja az arc – esetlegesen - vírussal szennyezett kézzel történő érintését. Egyrészt fizikai akadályt képez a száj és az orr körül, másrészt figyelmezteti a viselőjét, ha az önkéntelenül az arcához nyúlna.

Tartsd a távolságot!


A maszk hordása nem csak a viselőjét figyelmezteti arra, hogy ne nyúljon az arcához, de a környezetét is emlékezteti, hogy jelen helyzetben jobb tartani az ajánlott - 2 méteres - távolságot egymástól, s érdemes kerülni a felesleges kontaktust is.

A maszk hordása figyelmeztet arra, hogy jobb tartani az ajánlott - 2 méteres - távolságot egymástól Forrás: Shutterstock

Tanuljunk a hibáinkból!


Az, hogy a maszkviselés a lakosság körében elterjed és elfogadottá válik, nagyban segíthet egy esetleges későbbi járvány megjelenésekor is, hiszen ha a jövőben a lakosság már reflexszerűen fogja használni ezeket a védőfelszereléseket, az jelentősen lassíthatja a betegség terjedését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.