Koronavírus: a túlsúlyos magyarok is a veszélyeztetett csoportba tartoznak

veszélyeztetett túlsúly koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus járvány idején sokan említették már a megelőzésben a dohányzásról való leszokás fontosságát. De legalább ilyen döntő jelentőségű a védekezésben a túlsúly leadása is, amelynek a kísérőbetegségek kialakulása mellett a tüdő és a légzés állapotára is hatása van. Több súlyos állapotú beteg kerül ki az elhízottak köréből és ez a fiatalokra is érvényes. Ha szükséges, akkor fogyás, valamint mindenkinek több mozgás és edzett állapot a megelőzés kulcsa.

Egy friss, több mint 4000 koronavírusos beteg adatait elemző USA-beli kutatás szerint a kórházi ellátást igénylőket érintő legnagyobb kockázat az időskor után a túlsúly.

Koronavírus: a túlsúlyos magyarok is a veszélyeztetett csoportba tartoznak Forrás: Shutterstock

A fiatalabbak talán nagyobb biztonságban érzik magukat, hiszen a tájékoztatások rendre az idősek érintettségét emelik ki, azonban a legújabb adatok szerint nem csak a 65 év felettiek és az ismert krónikus betegek tartoznak a veszélyeztetettek közé, hanem ugyanúgy a 60 év alattiak is, ha túlsúlyosak. Egy friss kutatás szerint a túlsúlyos fiatal koronavírusos betegek kétszer gyakrabban igényelnek sürgős és kritikus beavatkozást, mint a normál súlyúak.

Kétségbeesés és félelem helyett a járvány idején is érdemes belefogni az életmódváltásba, mert a kedvező hatások gyorsan kialakulhatnak és így rövid távon is hasznosak lehetnek.

A több mozgás, és szükség esetén a diéta a kulcs a megelőzésben. Mindenkinek fontos ebben az időszakban fokozottan figyelnie a hasi elhízás elkerülésére és az egészséges haskörfogat elérésére – a home office és a sok ülőmunka is pont ebből a szempontból veszélyes, amikor csak lehet, iktassunk be szüneteket. A helyes táplálkozás mellett nagyon fontos a mozgás: a védőhatása már a fogyás elején jelentkezik. Az edzettség védelmet nyújt a súlyos állapotba kerülés ellen, erre a nem túlsúlyosaknak is figyelniük kell. Az életmódhoz mindenki számára hozzátartozik a mozgás is.

„A fogyás kapcsán jó tudni azt is, hogy a súlyvesztés jobb állapotú immunrendszert eredményez, megfelelő életmóddal növelhető a fertőzéssel szembeni ellenállóképesség – avat be Dr. Bajnok Éva – A túlsúlyos embereknek pedig a járvány idején gondolniuk kell rá, hogy esetleg rizikót jelentő, fel nem ismert krónikus betegségük is lehet, így még jobban vigyázzanak magukra és tekintsék úgy, hogy kockázati csoportba tartoznak. Ebben az esetben azt javaslom, hogy amint lehet, vegyenek majd részt szűrővizsgálatokon és adják le túlsúlyukat, ha szükséges, szakértői segítséggel."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.