Senki sem dőlhet hátra: aki lábon hordta ki a Covidot, azt is érinthetik a szövődmények

Forrás: https://www.neurologiaikozpont.hu/COVID-neurologiai-szovodmenyei -
szövődmény tünetmentes koronavírus Post Covid-19 szindróma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt hinnénk, ha valaki tünetmentesen átvészelte a koronavírus-fertőzést, az nyugodtan hátradőlhet. Ez azonban sajnos tévedés, őket ugyanúgy érinthetik a post-COVID szövődmények. 

Lassan csillapodik a harmadik hullám, a koronavírus-járvány okozta károk felmérése azonban még javában zajlik. Nagyon sokan szenvednek a post-COVID tünetektől akár még hónapokkal a fertőzés után.

A koronavírus egyik legrémisztőbb lehetséges szövődménye a szívizomkárosodás, ami szívinfarktushoz vezethet, de a vérben is előidézhet változásokat, így véralvadási zavarok alakulhatnak ki. Ha pedig mindez nem lenne elég, sérülhetnek a vese-, és májfunkciók, és súlyos károsodások mehetnek végbe a szerveztet felépítő sejtekben és szövetekben egyaránt, különféle, az egész testet érintő gyulladásokkal övezve - írja az EgészségKalauz.

A COVID vírus ugyan elsődlegesen a tüdőt támadja, bár ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami fokozza a gyulladást szerte a testben. Emiatt az egyik leggyakoribb szövődménye a szívizomgyulladás. Forrás: https://www.neurologiaikozpont.hu/COVID-neurologiai-szovodmenyei

Fontos kiemelni, hogy azok sem dőlhetnek hátra, akik tünetmentesen vészelték át a betegséget, a szövődmények ugyanis őket is érinthetik. Így bármilyen erős is volt a betegség lefolyása, érdemes kivizsgáltatni magunkat.

TÜNETKERESŐ

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.