Ezt a vírust is aktivizálhatja a szervezetünkben a COVID 19-fertőzés

Forrás: Shutterstock -
Epstein-Barr vírus tünetek poszt-Covid long-Covid koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírusnak több fajtája is van. Hosszú (long) COVID-ról akkor beszélünk, ha a tünetek akár a 4. hét után is fennállnak, míg a poszt-COVID a betegség elmúltával jelentkezik általában. 

Hazánkban minden 4. koronavíruson átesettet érint a poszt-COVID, melynek legjellemzőbb tünetei a szaglás- és ízlelés elvesztése, nehézlégzés, fáradékonyság, heves szívdobogás, mellkasi fájdalom, alvászavar, beszűkült tudatállapot, de felléphet poszttraumás stressz is. A koronavírus akár inzulinrezisztenciát is eredményezhet, de véralvadási zavarok, ödéma, embólia, szívritmuszavar, hajhullás és akár agyvérzés is lehet a COVID-19 fertőzés következménye - írja a Bors.

A hosszú covidban szenvedőknél jelentkezhet egy társbetegség, az Epstein-Barr-vírus. Forrás: Shutterstock

A kutatók azt is felfedezték, hogy a hosszú covidban szenvedőknél jelentkezhet egy társbetegség, az Epstein-Barr-vírus. Ez egy herpeszvírus, ami lázzal, torokfájással, gyengeséggel, nyirokcsomó megnagyobbodással és hetekig vagy hónapokig tartó fáradékonysággal járhat, ráadásul sok esetben lép-májmegnagyobbodást okozhat. Ezért mindenképpen ajánlják, hogy a hosszú covidban szenvedők vessék alá magukat az úgynevezett Epstein-Barr-vírus tesztnek is.

Érdekes felfedezés, hogy bár a férfiakat jobban megviseli a koronavírus-fertőzés, de a nőket érinti leginkább a Covid-19 utáni, hosszú távú szövődmény. A post-covid szindróma a nők többségének esetében akár teljes munkaképtelenséghez is vezethet.

Ez is érdekelhet: A koronavírus csak a kezdet? Új egészségügyi problémák jelentkeznek a koronavíruson átesetteknél

TÜNETKERESŐ

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.