A férfiakat jobban megviseli a koronavírus-fertőzés, de a nőket érinti leginkább a Covid-19 utáni, hosszú távú szövődmény. 

Az orvosok már megfigyelték, hogy a koronavírus legsúlyosabb esetei az 50 év feletti férfiakból kerülnek ki, ám a fertőzés utáni szövődmények a fiatalabb nőket érintik.

A Post-Covid szindróma bárkit súlythat, aki átesett a betegségen, ám úgy tűnik, a nők esetében ezek a tünetek sokkal súlyosabbak. Az elmúlt egy évben sok mindenre felfigyeltek az orvosok és kutatók a koronavírussal kapcsolatban, ilyen például az utóhatása is, ami nem csupán testi, de lelki eredetű panaszokat is okozhat.

Forrás: Shutterstock

Az egyik észak-londoni poszt-covid klinika vezetője elmondása alapján, a náluk kezelt páciensek kétharmada nők. Ezt a fajta aránytalanságot más ilyen jellegű intézmény is alátámasztotta - írja a The Guardian.

A post-covid szindróma a nők többségének esetében, akár teljes munkaképtelenséghez is vezetnek.

A kérdés, hogy miért?

A Yale Egyetemen kutató Akiko Iwasaki professzor szerint a válasz a immunválasz különbözőségében rejlik, tehát az ok genetikai.

A női szervezet a vírussal szemben már az elején heves immunválaszt ad, ami miatt a betegség lefolyása után hátramaradó Covid-19 vírus-maradványokkal szemben gyakorlatilag már védtelen.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!