Kismamaként sem kell lemondanod a strandolásról: így előzd meg a bajt!

Forrás: Shutterstock -
nyaralás várandósság vitagyn2021
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyári kánikulában az ember a legszívesebben a vízparton tölti az idejét, és ez igaz a kismamákra is. Ám az ő szervezetük érzékenyebb a melegre és a napfényre, emellett ők a fertőzésekre is sokkal fogékonyabbak. Persze, attól még, hogy babát vársz, nem kell otthon ücsörögnöd, csak legyél óvatos, elővigyázatos.

Itt van az augusztus, és kismamaként a hőség úgy hathat rád, mintha egy forró kemencében ücsörögnél. Ráadásul biztosan neked is mondták már, hogy pocakkal a legjobb messze elkerülni a pancsolást, hiszen nagyon csúnya fertőzéseket lehet összeszedni. Ez persze nem teljesen így van, az viszont igaz, hogy a fertőzésveszély a várandósság alatt megnőhet. Sajnos az sem titok, hogy a vetélések jelentős részéért az úgynevezett felszálló fertőzések a felelősek, vagyis mindenképpen alaposan meg kell gondolnod, hol mártózol, ha pedig netán mégis összeszednél valamit, mielőbb kezeltesd magad. Ám, ha egészséges vagy, a méhszáj is zárva van, sőt feküdnöd sem kell, akkor akár pocakosan is fürödhetsz, a lényeg, hogy legyél különösen elővigyázatos.

Nem mindegy, hol fürdesz!

Azt gondolhatnád, hogy a tisztított medencék vizében kevésbé fertőződhetsz meg, ami igaz is, viszont a klór legyengítheti az immunrendszeredet, amire kismamaként nincs szükséged. Ha mégis a medencére voksolsz, akkor lehetőleg olyanban mártózz meg, amit csak a családod használ, és fontos az is, hogy ne legyen túlságosan klóros a vize.
Ha van rá mód, lehetőleg természetes vizekben pancsolj. Csakhogy nyár végére már a kisebb tavakban a tömeg miatt könnyebben megfertőződsz, ezért ilyenkor már inkább a nagyobb tavak vagy a tenger vize jobb választás. Persze vannak dolgok, amikre ilyen helyeken is nagyon oda kell figyelned: a túl hideg víz például méhösszehúzódásokat idézhet elő, ami a harmadik trimeszterben koraszüléshez is vezethet. Tilosak a meleg gyógyvizek is, amelyekben a kórokozók is könnyen szaporodnak, ezért te is hamarabb megfertőződhetsz.

Az azonban alapszabály – bárhol is fürdőzöl –, hogy csobbanás után mindig cseréld szárazra a vizes fürdőruhádat.

Ha lehetőséged van rá, a legjobb, ha természetes vizekben pancsolsz Forrás: Shutterstock

Óvatosan napozz!


Nem csak a fürdéssel, de a napozással sem árt vigyázni, ha babát vársz. Figyelj arra, hogy a hasadat ne tedd ki a tűző napnak, mert az árthat a kicsinek, és arra is mindenképp fordíts gondot, hogy magas faktorszámú krémmel védd a bőröd. Így az is elkerülhető, hogy barna foltok alakuljanak ki rajtad, amelyek a várandósság alatt elég gyakran jelentkezhetnek.

Pótold a folyadékot!


A kánikulában mindenkire igaz, hogy a szokásosnál több folyadékot kell fogyasztania, de ha kismama vagy, ezt még inkább vedd komolyan. A legjobb, ha a szénsavmentes hideg vízre esik a választásod, amit citrommal vagy egyéb gyümölcsökkel ízesíthetsz.
Összegezve elmondhatjuk, hogy bár megkötésekkel, de várandósan sem kell lemondanod a vízparti örömökről. Ha tudod magadról, hogy hajlamos vagy a bakteriális hüvelyfertőzésre, akkor ennek a valószínűsége a várandósság idején még nagyobb lehet, ugyanis a normál hüvelyflóra egyensúlya a hormonális változástól felborulhat. Szerencsére ma már számos vény nélkül kapható krém vagy kúp elérhető, amikkel akár meg is előzheted a bajt. Ez fontos, ugyanis a bakteriális vaginózis növeli a vetélés vagy koraszülés kockázatát. Feltétlenül egyeztess azonban a nőgyógyászoddal, mielőtt bármilyen készítmény használatába fognál!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.