különleges betegségek hányás betegség CVS magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Képzeld el, hogy napi 18 órát a fürdőszobában kell töltened, mert folyamatosan hánynod kell, kiszáradsz, gyenge vagy, verítékezel. A ciklikus hányás szindrómában szenvedők a legsúlyosabb esetekben ezt élik át, és még igazi gyógymódjuk sincs – de szerencsére a legtöbbször kinövik a betegséget.

A valaha volt egyik leghíresebb természettudós, az evolúció elméletének megalkotója, Charles Darwin szinte egész életében folyamatos hányingertől, gyakori hányástól, fejfájástól és bőrproblémáktól szenvedett. A maga korában képtelen voltak rájönni az orvosok, és később a vele foglalkozó kutatók sem, hogy mi lehetett a baja. Sokáig hipochondriára, pánikbetegségre, középfülgyulladásra, arzénmérgezésre, sőt trópusi parazitafertőzésre is gyanakodtak. Nemrégiben azonban John Hayman, a melbournei Monash Egyetem kutatója állt elő egy új elmélettel, ami szerint a rendkívül ritka ciklikus hányás szindróma okozhatta Darwin szenvedéseit. A tünetegyüttes általában gyerekeknél fordul elő, de nem ritka a felnőttkori felbukkanása sem. A betegség hátterében genetikai eltérést feltételeznek, és a források szerint Darwin családjában anyai ágon többen is hasonló tünetektől szenvedtek.

A ciklikus hányás szindrómáról (Cyclic Vomiting Syndrome, azaz CVS) először 1882-ben írt Dr. S. Gee, de nagyon sokáig nem tudták érdemben kutatni a ritkasága miatt.

Ez a betegség ugyanis 33 000 emberből egyet érint, tehát például ma Magyarországon körülbelül 60-70 páciens (jellemzően gyerek) szenved tőle.

A tünetegyüttes bármilyen életkorban felbukkanhat, de általában a gyerekekre jellemző, és hónapokon, éveken, vagy akár évtizedeken át is tarthat az az időszak, amíg együtt kell vele élnie a betegeknek. Az is nehezíti a betegség kutatását, hogy nehezen diagnosztizálható szindrómáról van szó, hiszen betegségek egész sora okozhat hányást, és nincs egyetlen specifikus vizsgálat sem, ami kimondottan a CVS-t mutatná ki. Ezért aztán előbb ki kell zárni az olyan lehetőségeket, mint a reflux, vírusfertőzés, ételmérgezés, hasnyálmirigy-gyulladás, idegrendszeri okok és társaik, hogy eljussanak ehhez a szindrómához az orvosok.

Nehezen diagnosztizálható szindrómáról van szó, hiszen betegségek egész sora okozhat hányást Forrás: Shutterstock

A CVS-ben szenvedő betegek rohamszerűen, egyforma lezajlású epizódokban hánynak. Hirtelen jelentkezik náluk a roham, semmi korábbi jel nem utal rá. Gyakran az esti órákban következik be kínzó hányingerrel, hasfájással. A hányáson kívül a betegek ilyenkor zavartak is, ingerlékenyek, a bőrük hideg, sápadt és nyirkos.

A rohamok gyakorisága más és más minden páciensnél, például minden két hétben vagy minden két hónapban jelentkezhetnek. Az epizódok mindig egyforma hosszúak, jellemzően 8 és 24 óra közötti időtartamúak. Vannak, akiknél 1-2 óra alatt is elmúlik a rosszullét, míg a legsúlyosabb eseteknél akár napokig is eltarthat. A végén pedig, amilyen hirtelen kezdődött a roham, olyan hirtelen meg is szűnik, minden beavatkozás nélkül. A

CVS megszüntetésére nincs teljeskörűen hatékony gyógymód, de a súlyosságát és a tüneteit az orvostudomány képes már gyógyszerekkel enyhíteni. A legtöbb esetben pedig idővel magától elmúlik; a gyerekek nagy része egyszerűen kinövi az évek alatt, noha néhányuknál migrénes fejfájásként marad meg.

A közelmúltban a világsajtót is bejárta egy 12 éves brit lány, Jayde Pitt esete, aki súlyos CVS-ben szenvedett. Olyannyira, hogy akár negyvenszer is hányt naponta, és 18 órát is eltöltött egy-egy napjából a fürdőszobában szenvedve. Esetében is nehezen született meg a diagnózis, eleinte például terhességre gyanakodtak. Végül Jayde korábbi gyerekorvosa jött rá, mi a baja, és ő diagnosztizálta a ciklikus hányás szindrómát nála, így megkezdődhetett a gyógyszeres kezelése. Néhány hónap után annyit javult a helyzet, hogy Jayde már csak akkor hányt, amikor kivételesen ideges vagy szorongó volt, ettől eltekintve normális életet képes élni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.