Vigyázat! A túl sok stressz súlyos következményekkel járhat

nyomás munkahely sedacur2021 stressz munkahelyi stressz teljesítmény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden ember stresszel, pláne, ha a munkáról van szó. Jól akarunk teljesíteni, folyamatosan új kihívásokkal kell szembenéznünk, a határidőkről és a ránk nehezedő nyomásról nem is beszélve. De vajon a túlzott stressz pozitívan vagy negatívan befolyásolja a teljesítményünket?

Mindenkinek vannak olyan időszakai az életében, amikor a belső nyugtalanság és feszültség vagy a túlzott aggodalmasság, szorongás miatt csak nagyon nehezen tud megfelelni a mindennapok kihívásainak. A nők hajlamosabbak a nyugtalanságra és többet stresszelnek: ez főként a munkahelyi és családi leterheltségükből adódik, illetve a hormonális változások is felboríthatják a lelki békét. A nőkkel ellentétben a férfiak feszültségét gyakran az elvárásoknak való görcsös megfelelni akarás provokálja. De mi a helyzet akkor, ha már túl nagy nyomás nehezedik ránk a munkahelyünkön, és mindennapossá válik a stressz?

A túlzott stressz káros hatásai

Sok embernek a munkája jelenti a legfőbb stresszforrást. Ezt előidézheti az erőn felül vállalt munka, a nem megfelelő munkakörülmények, a lekezelő, rossz bánásmód, a bizonytalanság, a munkanélküliségtől való félelem, a rossz munkahelyi kapcsolatok vagy az állandó megfelelési kényszer. A bajok ott kezdődnek, amikor a stresszt nem tudjuk megfelelően kezelni.

Sok embernek a munkája jelenti a legfőbb stresszforrást Forrás: Shutterstock

A váratlan, óriási nyomással járó kihívásokra a szervezet igyekszik minél gyorsabban reagálni: stressz hatására megemelkedik a vérnyomás, szaporább lesz a szívverés, felgyorsul a légzés és lelassul az emésztés. Az állandó idegeskedést nyilván nem lehet megszokni, azt viszont nem árt észben tartani, hogy az állandósuló munkahelyi, vagy magánéleti stressz sokat árthat a szervezetünknek, és szinte minden szervünket képes megbetegíteni. A tünetek sokfélék lehetnek, ezek közé tartozik a rossz hangulat, a fejfájás, a magas vérnyomás, az emésztési zavarok, az álmatlanság, az ingerlékenység, az étvágytalanság, a koncentrációs zavarok, vagy a fokozott nikotin-, alkohol- vagy drogfogyasztás. A tartós stressz következményeként a pszichés problémák mellett testi betegségek is kialakulhatnak, ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, vagy a különböző mozgásszervi elváltozások.

A stressz pozitív hatásai

Bármilyen furcsán hangzik, a munkahelyi stressznek jó oldala is lehet, hiszen akadnak, akik nyomás alatt képesek a legjobban teljesíteni. Sőt, ha jól kezeljük a stresszt, akkor energiával tölthet fel, javíthatja a motivációt, ambiciózusabbá tehet, és segíthet abban, hogy többet tudjunk elérni. A munkahelyi stressz kezelése kiemelt figyelmet érdemel, hiszen a „jó" stressz ösztönöz, a tartós nyomás viszont megbetegít.

Ahhoz, hogy életünket kiegyensúlyozottan, nyugodtan éljük, érdemes kiiktatnunk a folyamatos stressz forrását, illetve átgondolni az időbeosztásunkat. Úgy kell alakítanunk a napjainkat, hogy elegendő idő jusson a pihenésre és azokra a dolgokra, amelyek oldják a stresszt, legyen az sport, kirándulás vagy meditáció. Emellett hasznunkra lehetnek az olyan gyógynövény alapú nyugtatók is, amelyek éjjel nyugodt alvást, napközben pedig jó közérzetet biztosítanak; így ezeket a készítményeket is bátran segítségül hívhatjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.