A gyerekek okozhatják az ötödik hullámot, miattuk szükség lehet a negyedik oltásra

Forrás: Shutterstock -
negyedik hullám gyerekek hulláma oltás ötödik hullám Izrael negyedik oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak Magyarországon, hanem a világ szinte minden országában tombol a negyedik hullám. Miközben eleinte csak az idősek körében terjedt a vírus, ma már az egészen fiatalok is veszélyben vannak.

Hamarosan itthon is megkezdődhet az 5-11 évesek koronavírus elleni oltásra, a számukra december 13. után kétmillió Pfizer vakcina érkezik. Szükség is lesz a gyerekek vakcinációjára, ugyanis rengetegen fertőződnek meg az iskolába járók közül. Az egyik országban már arról beszélnek, hogy a még be nem oltott gyerekek okozhatják a következő hullámot.

Izrael koronavírus elleni védekezése sok szempontból példaértékű, így kiemelten figyeli a világ, hány új fertőzöttet találnak és mekkora hatékonysággal bír a harmadik oltás. Az izraeli szakemberek úgy látják, hatásos a harmadik dózis, ugyanis az új betegek döntő többsége, 76 százaléka még egy oltást sem vett fel, miközben aki teljes védettséggel rendelkezik, azok közül csak 9% kapta el a vírust.

A szakembereket ezért nem is a felnőtt lakosság, hanem a gyermekek aggasztják.

Fontos, hogy a gyerekek is megkapják a védettséget biztosító oltást Forrás: Shutterstock

Izraelben megkezdték a kisgyerekek oltását, így az 5 évesnél idősebbek is megkaphatják a Pfizer vakcináját. A jelek azonban arra utalnak, hogy a gyerekek körében nő intenzíven a fertőzési arány, a szülők mégis bizonytalanok az oltással kapcsolatban.

Sokal szerint a még oltatlan gyerekek miatt biztosan készülni kell az ötödik hullámra, amit gyerekhullámként is emlegetnek. A szakemberek egyelőre még nem szeretnének egy újabb hullámról beszélni, de elképzelhetőnek tartják, hogy hamarosan szükségessé válhat egy újabb emlékeztető oltás, a negyedik vakcina felvétele is – idézi a Ripost a Times of Israel cikkét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.