Aggódnak az orvosok: már kilencen belehaltak egy fertőző neurológiai betegségbe

Forrás: Shutterstock -
fertőző betegség neurológiai betegségek aggódnak az orvosok fertőző neurológiai betegség Kanada
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan az első tünetek észlelése után belehaltak abba a fertőző betegségbe, ami félelemben tartja a lakosságot. Az orvosok is tanácstalanok, nem tudják, mi okozhatja az ijesztő tüneteket.

Különös betegség fertőz a fiatalok körében Kanadában. A New Brunswik nevű tartományban már 48 esetet regisztráltak, de a hatóságok szerint jóval több embert megfertőzhetett már ez a neurológiai betegség. A tünetek között szerepel a látászavar, hallucináció, izomsorvadás és a demencia, amelyek mind hirtelen jelentkeznek.

Eddig kilenc esetben okozott halált.

Sokkal több fertőzött lehet, mint ahányról eddig tudnak (Illusztráció) Forrás: Shutterstock

Az orvosok is aggódva figyelik a járványt, ugyanis nem sikerült még kideríteni, mi okozhatja a megbetegedéseket. Állítólag évekkel ezelőtt is volt ilyen típusú megbetegedés, de csak most ugrott meg ennyire hirtelen az esetszám.

Többen azt feltételezik, hogy az úgynevezett BMAA neurotoxin lehet a felelős, amely a kagylóban és a homárban is megtalálható. A pánik elkerülése végett még októberben bejelentette a kanadai hatóság, hogy a kór szerintük nem élelmiszerrel terjed, de a vizsgálatok még zajlanak az ügyben – számolt be a hírről a Bors a The Guardian cikke nyomán.

Veszélyesebb, mint hittük: a koronavírus az agyat is megtámadhatjahttps://www.life.hu/hirek/20210818-karositja-az-agyat-a-koronavirus.htmlFurcsa és titokzatos betegségek, amelyektől garantáltan kiráz a hideghttps://www.life.hu/egeszseg/20170313-furcsa-betegsegek-amelyektol-kiraz-a-hideg.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.