szív- és érrendszeri betegségek stroke poszt-Covid koronavírus poszt-Covid tünet gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavíruson átesett emberek tüdejében maradandó károkat okozhat a betegség, ráadásul nagyon magas lesz az esetükben a szív- és érrendszeri betegségek, a szívritmuszavar, a szívelégtelenség, a trombózis vagy a stroke kialakulásának esélye.

A Tüdőközpont orvosa, dr. Potecz Györgyi szerint nagyjából ugyanannyi férfi és nő tapasztal a Covid után hosszan elhúzódó tüneteket. Ha ezek három-négy hétnél is tovább fennállnak, vagy hetekkel később újrakezdődnek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A poszt-Covid szindróma a korábban teljesen egészséges embeknél is életveszélyes betegséget idézhet elő.

"A koronavírus megnöveli akár a vérrögképződés kialakulásának esélyét, ami trombózishoz, tüdőembóliához, ennek következtében hirtelen halálhoz vezethet, de ha idejében orvoshoz fordulunk, a beteg élete megmenthető" - írja a Tüdőközpont honlapján az orvos.

A poszt-covid szindróma tünetei akár az egész szervezetet érintően is jelentkezhetnek. Okozhat elhúzódó köhögést, csökkent terhelhetőséget, kifulladást, mellkasi fájdalmat. Gyakoriak a szív- érrendszeri- és neurológiai szövődmények is: szabálytalan pulzus, ködös agy, koncentráció- és alvászavar, szaglás- és ízlelésváltozás, vese és májműködés gondjai; gyomor- és bélrendszeri tartós eltérés is jelentkezhet. Ha ezek valamelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.