Súlyos, életminőséget rontó, veszélyes tünetek maradhatnak a Covid-fertőzés után: fordulj ezekkel orvoshoz

Forrás: Shutterstock -
betegség tünet koronavírus mellékhatás szédülés poszt-Covid Covid szédülés koronavírus poszt-Covid tünet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre több olyan tünetet regisztrálnak, ami egyértelműen az elhúzódó koronavírus betegség miatt alakult ki. A többség csak kellemetlenséggel jár, vannak azonban olyan mellékhatások, amik hosszú távon veszélyesek is lehetnek.

Azok, akik enyhe tünetekkel vészelték át a koronavírus-fertőzést, mindenképpen szerencsésnek mondhatják magukat. Az elhúzódó Covidban szenvedők ugyanis a gyógyulás után hetekkel, vagy akár hónapokkal később is tapasztalhatják a betegség mellékhatásait. Jól ismert a szaglás és az ízlelés elvesztése, a fáradékonyság, a levertség.

Forrás: Shutterstock

A poszt-Covid tüneteket azonban nem könnyű diagnosztizálni. A poszturális ortosztatikus tachycardia szindróma, vagy röviden POTS felgyorsult szívverést, erős és gyakori szédülést, agyi ködöt, kimerültséget és magas pulzusszámot okoz. Ezeket általában hirtelen mozdulatokat követően érzékelik a betegek és nem ritka, hogy el is ájulnak.

A POTS nem új betegség, és nem is kizárólag a koronavírus miatt alakult ki, ám ennek ellenére az egyik súlyos kísérőtünete. Kezelés nélkül, hosszú távon negatív hatással lehet a szív vérellátására, így ha a fenti tüneteket tapasztaljuk magunkon, mindenképp forduljunk orvoshoz! A POTS teljes egészében nem gyógyítható, ám kordában tartható - írja a Joy.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.