Csernobil: a sugárzás miatt megrohamozták jódtablettáért a patikákat

Forrás: AFP/Vladimir Repik -
sugárzás Orosz-ukrán háború atomerőmű orosz ukrán háború jódtabletta Csernobil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány nappal ezelőtt az oroszok elfoglalták Csernobilt, és az  arra járó tankok és harci járművek felverték a port az egykori atomerőmű környékén.  A megnövekedett sugárzás hírének hatására  megnőtt a kereslet a jódtabletták iránt. A szakemberek azonban azt hangsúlyozzák, hogy semmi szükség ezek beszerzésére.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő hívta fel a figyelmet arra, hogy egyre többen keresnek jódtablettát a patikákban.

"Kedves Csoporttársaim, gyógyszerészek mesélik, hogy a Csernobil körüli harcok miatt - konkrét veszély híján - itt-ott elkezdődött a "jódtabletták" keresése a gyógyszertárakban. Először is itt nem jódról, hanem egy jodid sóról van szó. Nagyon nem mindegy. Másodsorban szükség esetén a sugárvédelmi célokból alkalmazott készítményeket állami raktárakból és állami intézkedésre osztják szét. Harmadrészt a 40 év felettieknek nem kell ilyet szedniük, csak nagyon magas radioaktív jodid- kitettség esetén, mert az ő pajzsmirigyműködésük már más, és nem fenyegeti őket a radioaktív jodid felhalmozódása. Senki se pánikoljon és ne doktorkodjon."

A csernobili események után megnőtt a kereslet a jódtabletták iránt - A kép illusztráció Forrás: stevepb/pixabay.com

A szakember egy másik posztjában arról is írt, miért mérhettek nagyobb sugárzást Csernobil környékén - írja az Egészségkalauz.

"Ketten már kérték, tehát közkívánatra a csernobili harcok nyomán megemelkedett radioaktivitásról: az ukrán parlament adott ki erről közlést, de független forrásból is megerősítették az alapérték feletti szintet (kb. 65 mikroSievert - valamivel kevesebb, mint egy oda-vissza légiútnál New York-Los Angeles között (kb. 80 mikroSievert), ami nem magas és könnyen okozhatja a harci cselekmények miatt felkavarodott por is. Figyelni érdemes és kell, de pánikolni nincs ok (tudom, erre a mondatra szokott kitörni az oltári nagy pánik)" - olvasható a posztjában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.