Így használjuk okosan a nyilvános WC-ket

Forrás: Shutterstock -
felfázás urzinol2022 nyilvános wc használat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az intim területünknek hatékony a védelmi rendszere, de ha nem vagyunk elég körültekintők, könnyen fel is borulhat a kényes egyensúly. Ha pedig megváltozik a hüvelyflóra, akkor olyan kártékony baktériumok is elszaporodhatnak, amelyek nemcsak kellemetlenséget, de komoly szövődményeket is okozhatnak. Ha a baj már megtörtént, akkor mindenképpen fontos orvoshoz fordulnunk a problémánkkal, de ha néhány szabályt betartunk, csökkenthetjük a fertőzések kialakulásának esélyét. Összeszedtük, mire érdemes odafigyelni.

A hüvely saját védelmi rendszere normál körülmények között megakadályozza a kártékony baktériumok elszaporodását. A hormonrendszer, valamint a hüvelyben lévő jótékony tejsavbaktériumok, az úgynevezett Lactobacillusok felelősek az intim terület egészségének és a hüvely savas pH-értékének fenntartásáért. Ez a kényes egyensúly viszont felborulhat, akkor pedig a kóros baktériumok túlszaporodhatnak, és a húgyhólyagba feljutva könnyen gyulladást okozhatnak. A hüvely pH-egyensúlyát sok tényező befolyásolja, ilyen az antibiotikum használata, a gyakori, intenzív szexuális élet és a nem megfelelő intim higiénia is. Ha viszont betartunk néhány szabályt, csökkenthetjük annak esélyét, hogy kellemetlen hüvelyi fertőzésekkel vagy hólyaghuruttal, ismertebb nevén felfázással kelljen megküzdenünk.

Vécék körültekintő használata

A saját környezetünkben a testünk számára ismert organizmusok vesznek bennünket körül. Ám ha nyilvános helyen használjuk a mosdót, ráadásul nem megfelelő módon, mi magunk is előidézhetjük, hogy a kórokozó baktériumok az intim területeken megtelepedjenek, és fertőzés alakuljon ki. Ezért idegen helyen nagyon körültekintően kell használnunk a mosdót. Fontos szabály, hogy soha ne üljünk rá máshol az ülőkére, még akkor sem, ha azt letakartuk papírral. WC-használat előtt és után is mossunk kezet, és ha lehet, ne használjuk a közös kéztörlőt, legyen nálunk inkább erre a célra papír zsebkendő. Az illatosított vécépapírokat és nedves törlőkendőket is kerüljük, mert ezek szintén képesek megváltoztatni a hüvely pH-ját.

Forrás: Shutterstock

A helyes törlés

Természetesen arra is oda kell figyelnünk, hogyan tisztítjuk az intim területünket, ez nyilvános helyen éppen olyan fontos, mint az otthonunkban. A helyes törlési irány: elölről hátra, vagyis a hüvely felől a végbél irányába. Erre azért kell figyelnünk, mert a végbél környékén rengeteg olyan baktérium van, amely a hüvelybe jutva komoly fertőzéseket okozhat. Ilyen az E. coli is, ami a legtöbbször felelős a különböző húgyúti fertőzések, így a felfázás kialakulásáért is. Az is fontos, hogy nyilvános helyen kerüljük a kihelyezett közös vécépapírok használatát. Gondolkodjunk előre, és mindig legyen nálunk kéznél papír zsebkendő.

Ne tartsuk vissza a vizeletet!

A nyilvános mosdókban tehát elővigyázatosan kell a dolgunkat elvégezni, az viszont nem jó ötlet, ha inkább úgy döntünk, hogy visszatartjuk a vizeletünket. A pangó vizelet és a húgyúti betegségek kialakulása között ugyanis van összefüggés. A húgyhólyagban gyűlő vizelet kiváló táptalaj az olyan baktériumok számára, mint az E. coli, amely 20 perc alatt akár meg is duplázhatja magát, ezért minél tovább tartjuk vissza a pisilést, annál nagyobb az esély arra, hogy fertőzés alakul ki. Azzal tehát, hogy nem használjuk a nyilvános mosdót, és inkább visszatartjuk a vizeletünket, nem csökkentjük a fertőzések kialakulásának kockázatát, sőt, segítjük a baktériumok elszaporodását. Amint arra alkalmas helyet találunk, kellő körültekintés mellett inkább ürítsük ki a hólyagunkat, mert a visszatartással sokat kockáztatunk.

Forrás: Shutterstock

Elegendő folyadék

Azzal sem érdemes próbálkozni, hogy kevesebb folyadékot viszünk be a szervezetünkbe mondjuk egy olyan napon, amikor tudjuk, hogy sokáig távol leszünk az otthonunktól, ezzel együtt pedig a kényelmes WC-használattól. A bőséges folyadékfogyasztás ugyanis elősegíti a fertőzések elkerülését, természetesen csak abban az esetben, ha azonnal ürítünk is inger esetén. A megfelelő mennyiségű folyadék támogatja a veseműködést, ezzel együtt pedig a salakanyagok távozását és a baktériumok „kimosását" is. Ha nem iszunk eleget, azzal komoly egészségi problémák, egyebek mellett akár vesekő kialakulását is kockáztatjuk. Természetesen az sem mindegy, milyen folyadékot viszünk a szervezetünkbe: ha tehetjük, akkor csak vizet igyunk, és kerüljük a koffeint, az alkoholt és a cukros üdítőket is.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a hólyaghurut vagy felfázás első, jellegzetes tüneteit, a gyakori vizelési ingert, a pisiléskor jelentkező csípő érzést enyhíti. Medveszőlőlevél-kivonatot tartalmazó, a patikában vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer. A medveszőlő régóta ismert gyógynövény, igazolt húgyúti fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatással.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.